Sonic City 2015

Sonic City 2015

Op 19, 21 en 22 november kunnen we in het mekka van de Zuid-West-Vlaamse muziekliefhebber opnieuw terecht voor de hoogmis van diens najaar. Sonic City in De Kreun. Of misschien is ‘konden we’ beter gezegd. De 8ste editie van dit grandioze conceptfestival Sonic City Curated by Viet Cong is volledig uitverkocht! Hoe dit Kreunse alfa festivalletje uitgroeide tot hedendaagse cultuurtopper? Elisah Vandaele, verantwoordelijk voor de public relations, pers en communicatie binnen de Kreun, vertelt er ons alles over.

Een festival als Sonic City ontstaat niet zomaar

Sonic City ontstond met de diepe wens een festival te kunnen aanbieden voor de muziekliefhebber, de muziekliefhebber die net onder de mainstream surft.  Een festival voor de nicheliefhebber, de mens die wil ontdekken, die niet in hokjes denkt. Door het aanduiden van een ‘curator’ geven we het samenstellen van de line-up volledig uit handen, de curator krijgt carte blanche over de hele lijn. De curator is alles. De curator is de ‘schepper’ van Sonic City. Vorige jaren namen Millionaire, Liars, Deerhoof, Dälek, SUUNS, Beak> en James Holden deze verheven missie reeds op zich.

Dit zorgt ervoor dat Sonic City elk jaar volledig anders is. James Holden bijvoorbeeld programmeerde voornamelijk elektronische performances terwijl Beak> dan weer een enorme diversiteit verzorgde. Het festival wordt telkens opnieuw volledig heruitgevonden.

Sonic City curated by Viet Cong, de 8ste editie

Dit jaar gaat het er voornamelijk hard en luid aan toe gaan. Veel garage, veel punk. Gierend, schreeuwend, gillend en bulderend gitaargeweld. Enkel Jerusalem in my Heart, die een bijzonder kunstige act met video-installaties neerzet, en de hip hoppende Shabazz Palaces varen hier muzikaal een andere koers.

Dit jaar stelt Viet Cong het programma samen. Viet Cong is een jonge, hippe band. Vorig jaar doken ze op uit het niets, ze werden geboekt door De Kreun en speelden een zaal aan diggelen die tot de nok gevuld was. Een kleine band die dit op zo’n korte tijd kan verwezenlijken… ongezien… ongelooflijk, daar moet wel iets achter zitten.

Viet Cong

Viet Cong werd meteen opgepikt door menig radio station. Studio Brussel werd en is nog steeds grote fan. Op die manier werd de band razend snel bekend bij het grote publiek. En het grotere publiek wordt op hun wenken bediend. Deze jongens gaan graag op tour, ze gaan veel op tour. En het gaat hen bijzonder goed af … Ze hebben een verleden, een muzikale geschiedenis en een onvoorstelbaar rock ’n roll gehalte. De perfecte curatoren voor Sonic City, zo maakt ook de uitstekende line-up duidelijk.

De top 3 van Elisah Vandaele

1. Lightning Bolt

Lightning Bolt is snoeihard en buizonder luidruchtig. Normaliter speelt deze band enkel zogenaamde ‘floor shows’ (shows op de grond, dichtbij en tussen het publiek). Lightning bolt zijn NOISE iconen. Ze palmen je in met bikkelharde sets. Het is bijzonder uniek om ze te gast te hebben in De Kreun. Zo enigmatisch, zo energiek.

2. Ho99o9

Een vreemdsoortig trashy–hiphop–rap–noise duo. Ho99o9 is evil, boosaardigheid in zijn ergste gradatie, het is hard en koud. Ze brengen een eigenzinnige mix van rap, noise, punk, gelardeerd met donkere streepjes humor.

3. The Thurston Moore Band

Need is say More? Thurston Moore is een van mijn jeugdhelden. En wellicht ben ik niet de enige die tijdens mijn jeugdjaren jarenlang naar zowat alle Sonic Youth platen zat te luisteren? Thurston Moore heeft met zijn laatste album The Best Day alweer een knaller van formaat uit. Live is hij nog altijd uitstekend… dat zal een bommetje worden in de Kreun. Jeugdsentiment ten top!

Kan een uitverkocht festival nog groeien?

Er zijn altijd mogelijkheden tot verdere groei. Maar wat Sonic City zo bijzonder maakt is het ‘indoor’ gegeven – in de Kreun – en de kleine capaciteit. Dit maakt ons festival zeer gezellig. Een beetje een ‘ons kent ons’ gevoel. Een exclusief gevoel ook want veel mensen hebben geen tickets, een ‘I was there and you’re not’ gevoel.

Het liefst houden we Sonic City klein en gezellig. Misschien gooien we daar een van de komende jaren al eens een extra (buiten)podium tegenaan maar dit is zeker nu nog niet het plan.

Dit jaar hebben we wel gezorgd voor randactiviteiten. Zoals bijvoorbeeld een expo van Felix Kindermann. Deze activiteiten gaan door in Muziekcentrum Track*.

Waarom Sonic City

Sonic City is HET paradepaardje van De Kreun. 1 op de 6 Sonic City bezoekers komen niet uit België. Ons festival heeft internationale allure en daar zijn we bijzonder trots op. Als team, in De Kreun werken we met 5 mensen, is dit echt de lijm die ons samenhoudt... Het Sonic City weekend is een weekend waar we allemaal super hard naartoe werken, en waar we echt hard naar uit zien. Sommige teams gaan bowlen als teambuilding... Wij hebben Sonic City!

Sonic City pakt op 21 en 22 november uit met 17 shows op 1 podium. Dat wil zeggen dat we 8 of 9 shows per dag houden. Onder het motto 'you just gotta see it all' gaan we er prat op dat dit dé muzikale hoogmis is voor alle muziekliefhebbers die willen proeven van de songs die NIET op de radio worden gedraaid.

Tekst: Wolfram Carlier

Meer UiTgelicht

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid