SINKSEN16 wordt een feest door Kortrijkzanen

Tijdens het Pinksterweekend, van vrijdag 13 tot en met maandag 16 mei wordt de Kortrijkse verkeersvrije binnenstad ingenomen door SINKSEN, het grootste culturele volksfeest van Kortrijk. Het jaarlijkse stadsfestival wil ook dit jaar jong en oud, bewoner en bezoeker massaal op de been brengen en hen de stad volop laten beleven. Primeur in 2016: voor het eerst wordt het feestprogramma van onderuit opgebouwd! 

Call for interest

De vzw Feest in Kortrijk lanceerde in het najaar van 2015, in navolging van De Grote Verleieding, een open oproep aan organisatoren van alle slag. Iedereen kon voor SINKSEN16 een voorstel indienen dat de grenzen tussen cultuur, sport en jeugd overstijgt. Hiermee sluit het stadfestival naadloos aan bij “Kortrijk spreekt en doet mee” en gooit de stad het publieke domein helemaal open om de volledige bevolking bij SINKSEN te betrekken. Alle inwoners van Kortrijk werden uitgenodigd om te participeren, hetzij als ideeënleverancier, acteur, muzikant, decorbouwer, souffleur... maar uiteraard ook als publiek!

SINKSEN ©Quindo

De stad beleven

De call for interest leverde een 50-tal projecten op die in permanent overleg hun plek kregen in de binnenstad.  Deze werkwijze levert een verrassend veelzijdig programma op voor alle leeftijden en vol muziek. Van ambulante installatie tot fanfare, van party tot festival, van kartonriddergevechten tot parade, van een recreatieve loop tot de grootste rommelmarkt van Vlaanderen. Het is er werkelijk allemaal en als bezoeker word je uitgenodigd om je stad ten volle te beleven.

Vertrekpunt voor al dit moois is dit jaar de Grote Markt. Op vrijdag 13 mei wordt het plein in lichterlaaie gezet met het muzikale vuurwerkconcert van Les Commandos Percu (FR). Dit is meteen ook het openingsevenement voor SINKSEN. Op zondag en maandag kan je er genieten van swingende bigbandmuziek, New Orleans jazz Gershwin en Frans chanson.

Het Schouwburgplein wordt als vanouds het feestplein bij uitstek met partners als Buddha Productions en Bokor Rock. ’t Plein wordt dan weer ingenomen door Tacticz, waar de elektronische muziekscene zijn stek heeft.

Verpozen kan je aan de Leieboorden bij Buda Beach of op het Vandaeleplein, in de lommer van de Sint-Maartenskerk dat op zondag en maandag het decor vormt voor een aantal intieme akoestische sets van grote en minder grote namen gepresenteerd door Nekka. Op het Sint-Amandsplein wordt je dan weer uitgenodigd om te dansen op de tonen van de tango en andere zomerse genres.

De Broelkaai is het strijdtoneel voor kartonriddergevechten van Diepmassief en meteen ook de toegang naar de museumtuin annex Tacktoren waar je meegenomen wordt in zuiderse sferen en het warme Oasisgevoel van Bolwerk.

Diepmassief

Terug van (even) weggeweest is het Begijnhofpark, herschapen in een familiepretpark met onder andere een kinderdorp en een Belgisch kampioenschap Bubblebal. Ook de horeca, van de Burgemeester Reynaertstraat tot de Vlasmarkt, draagt bij tot het feestgebeuren met concerten en afterparty’s.

Alle feestplekken in de stad worden aan elkaar geregen met standjes van de rommelmarkt, leuke tentoonstellingen, kunst- en ambachtsmarkten, muziek en animatie. Dit jaar gaat SINKSEN voor 100.000 glimlachen!

Programmagids

Zomergids

Benieuwd naar andere stadsfestivals in de regio? In de Zomergids 2016 vind je een kalender met alle activiteiten tijdens de zomer en een unieke blik achter de schermen van enkele festivals!

Meer UiTgelicht

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid