Schouwburg biedt cultuur voor iedereen

Schouwburg - Studio Bambam

Schouwburg Kortrijk heeft een opvallende campagne opgezet om het nieuwe cultuurseizoen te promoten. De programmatie voor 2015-2016 is al even kleurrijk als de affiche – ontworpen door de hippe tekenaars van StudioBamBam. Met een ruim, gevarieerd aanbod aan muziek, theater, literatuur, humor en dans willen de programmatoren de Schouwburg voor iedereen toegankelijk maken. Wij selecteerden vijf bijzondere voorstellingen.

Voor programmator Jolle Desloover is Ulti’mates het belangrijkste project van het jaar. “Voor Ulti’mates Festival treedt Wim Vandekeybus op als curator”, legt Jolle uit. “De bekende choreograaf, regisseur, danser, filmmaker en fotograaf biedt jonge, hedendaagse dansers een podium aan.” Best wel een risico om in dit artistieke project te investeren. “Het zijn geen bekende namen, maar stuk voor stuk heel straffe dansers. Hiermee profileren we ons, ook nationaal”, aldus Jolle. “Wim Vandekeybus heeft een gevarieerde selectie gemaakt: optreden, film, dans… Een gebalanceerd programma – op 5 verschillende data – waar iedereen zijn gading in kan vinden.”

Ulti'mates Festival - 5 data vanaf zaterdag 3 oktober 2015 tot en met vrijdag 13 november 2015

Comedian Wouter Deprez mag twee keer het podium op. Op vrijdag 18 september brengt hij voor de laatste keer zijn theatershow SLIJK!. Op zondag sluit hij het weekend af met Staminee Deprez. “Wouter mag eens zijn goesting doen”, lacht Jolle. “Het wordt een unieke, volledig nieuwe voorstelling, die waarschijnlijk maar één keer zal worden opgevoerd.”

“Wouter nodigt regelmatig bevriende muzikanten en acteurs uit in zijn eigen huiskamer, nu doet hij dat op het podium van de Schouwburg. Zijn dichte vrienden Maaike Cafmeyer, Wannes Cappelle, Roosbeef en hijzelf zullen elk iets doen onder begeleiding van muzikanten. Een combi van sketches en muziek dus. Op het podium creëren we een gezellige huiskamer- of barsetting, vandaar de naam ‘Staminee’.”
Staminee Deprez - zondag 20 september – 13 euro

Wouter Deprez - Slijk ©Jonas Lampens

In oktober komt de Belgische band Arsenal naar de Schouwburg. Verwacht je echter niet aan een gewoon concert met de traditionele hits. De groep maakte een documentairefilm in Japan en heeft daar een soundtrack bij geschreven. “Vorig jaar deden ze al een vijftal theatervoorstellingen met dit project. Zowel het publiek als de band zelf waren zodanig enthousiast dat ze Dance! Dance! Dance! nu hernemen”, vertelt Jolle. “In principe krijgen de mensen geen enkele hit te horen. Ze kijken naar een film, waarbij de soundtrack live gespeeld wordt. Een unieke combinatie van film en concert.”
Dance! Dance! Dance! - zaterdag 24 oktober 2015 – 25 euro

De show van Jeff Mills in december is helemaal uitverkocht. De grootheid uit de jaren negentig is meer dan een elektronische muziekheld. “Hij is een groot kunstliefhebber en houdt ook van klassieke muziek”, legt Jolle uit. “Nu heeft hij een gigantisch project uitgewerkt waarbij hij zijn grootste hits brengt samen met het wereldberoemde Orchestre National de Lille. Dankzij onze goede samenwerking met Rijsel hebben we het geluk dat we de show ook naar Kortrijk konden halen.” Omdat er zo enthousiast op gereageerd werd, besloot Schouwburg Kortrijk het programma uit te breiden. “Wij koppelen een hele avond rond elektronische muziek aan de show”, klinkt het. “Met afterparty’s op verschillende locaties in Kortrijk. Met één ticket zal je op alle After-Mills feestjes terecht kunnen.”
Jeff Mills - vrijdag 4 december 2015 – uitverkocht. Tickets After-Mills later te verkrijgen.

Guga Baul kent iedereen. De West-Vlaamse stemmenimitator maakte furore dankzij zijn parodieën van bekende Vlamingen. Verwacht van Radio Guga echter geen humorvoorstelling, maar een muziekshow. “Na zijn imitatieshow, deed Guga enkele try-outs met een muziekgroep, waarbij hij zangers imiteert. Op festivals is de show echt gerijpt. Je zal niet op de grond rollen van het lachen, maar des te meer onder de indruk zijn van Guga’s stemcapaciteiten. Het lijkt alsof je Luc Devos, Ozark Henry en andere binnen- en buitenlandse muzikale grootheden echt voor je neus krijgt. Een unieke live-ervaring.”
Radio Guga - woensdag 13 januari 2016 – 20 euro

Tekst: Marie Carpentier

Info 

Het volledige programma en alle informatie over tickets vind je op: schouwburgkortrijk.be

Benieuwd naar het nieuwe cultuurseizoen in andere cultuurhuizen van de regio?

CC Wevelgem CC De Steiger CC De Schakel Spikkerelle

Meer UiTgelicht

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid