Quindo: Straffe radio voor jong Kortrijk!

Er beweegt wat binnen Quindo. Het Kortrijkse medialab, dat onlangs z’n derde verjaardag vierde, bruist, broeit en bloeit van de activiteit. Donderdag 7 mei mochten 3 medewerkers op bezoek bij Koningin Mathilde in het Koninklijk Paleis. UiT neemt dit o zo levendige initiatief onder de loep, en kijkt wat er allemaal leeft.

Werking en samenwerking

Quindo is een medialab dat hoofdzakelijk straffe radio voor jong Kortrijk maakt, webradio. De medewerkers zijn jongeren, tussen de 16 en de 30 jaar oud, maar ook andere leeftijdscategorieën zijn welkom. Quindo begrijpt als geen ander de kracht van intergenerationeel werken. Leeftijdsgroepen leren van elkaar en tillen elkaar tot op een hoger niveau. Het medialab combineert alle soorten media: radio, fotografie, film, reportages, recensies, sociale media, applicatieontwikkelingen... Noem maar op. Quindo gaat voor innovatie binnen de media!

De muziek die je op de webradio kan horen, is muziek die onder de radar blijft en dus niet altijd door de grote kanalen opgemerkt wordt. Vaak is het muziek die lokaal leeft, maar zeker een meerwaarde heeft. Quindo is een Kortrijks initiatief, een spreekbuis voor lokaal talent! Het medialab is ook een leerplek. Aan de hand van educatieve workshops, mediakampen, internationale uitwisselingen en masterclasses leren jongeren hun crossmediale vaardigheden aanscherpen.

Het uitzonderlijke van Quindo als webradio is misschien wel de sociale laag die boven de werking hangt. Vanuit het uitgangspunt dat kwetsbare jongeren veel sociale vaardigheden kunnen aanleren via media, wordt er samengewerkt met een 25-tal, vooral Kortrijkse, sociale organisaties. Zo werkt Quindo onder meer samen met het OCMW, Kompas, vzw Oranjehuis en vzw Wit.h. Een van deze projecten was het cultuur- en mediakamp OUTBOXX tijdens de paasvakantie. In samenwerking met vzw Oranjehuis en Solidarcité werden twintig kwetsbare jongeren uit Brussel en Kortrijk samengebracht om samen te werken rond hun ideale stad. Aan de hand van audiofragmenten, video-opnames en fotoreportages konden ze hun mening geven over Kortrijk om zo hun eigen droomstad te creëren. Om inspiratie op te doen bezochten ze een tiental sociale en culturele organisaties uit de stad, waaronder De Schouwburg, vzw Ajko, Buda, Bolwerk en KV Kortrijk.

Innovatie binnen media

Het kan altijd beter en daarom wil Quindo nog innovatiever zijn. Het medialab is een laboratorium waar getest en geëxperimenteerd kan worden. Het wil zo nog meer inzetten op nieuwe manieren om verhalen te vertellen. Het laatste jaar werd onder meer aan videomapping gedaan, er werden Quindo-3D robots geprint, een ledgordijn ontworpen en een videogame stand gemaakt met waterkratten. Het is de bedoeling om daar nog verder in te gaan.

Uit de studio

Bandwerk, De Radio Is Gek Geworden, Ohm, Femmes Fatales... Het zijn radioprogramma’s die verder denken dan radio in een studio. Zo hield Femmes Fatales, een erotisch programma gebracht door 5 welbespraakte vrouwen, onlangs een gigantische Upperdare. Vrouwen werden er op alle vlak in de watten gelegd.
Bandwerk, een programma dat lokale bands promoot, gaat structureel samenwerken met CinéPalace. Op regelmatige basis zullen samen optredens georganiseerd worden en op 7 mei 2015 kan je in CinéPalace terecht voor hun eerste event.

Toekomstplannen

Tijdens SINKSEN15 gaat Quindo piratenradio maken op zondag 24 mei en maandag 25 mei. Op een boot op de Leie wordt radio gemaakt. Voor de boot zullen lokale bands optreden. Net zoals andere jaren zullen er fotoreeksen, filmpjes, reportages, en radiouitzendingen gemaakt worden die de hele Sinksenfeesten bevatten. Een klein leger van jonge vrijwilligers zet zich in om van dit geheel een fantastische beleving te maken! Van 13 tot 17 juli wordt dan weer een zomerkamp georganiseerd voor tieners onder de noemer Radio Actief. Aan Tranzit (gevestigd in de oude NMBS-loodsen) gaat een skate en bowl kamp door waar Quindo een mobiele studio zal opzetten. Vanop dit evenement worden zotte filmpjes en radio gemaakt. Op Dour festival werkt Quindo opnieuw mee aan Radio United. Dour festival kan in Vlaanderen niet beluisterd worden via de commerciële zenders. Radio United is dé live festivalradio van op Dour festival voor interviews met artiesten, opnames van live sets en verslaggeving. Verschillende onafhankelijke radio's en medialabs in Vlaanderen en Brussel werken hier aan mee.

Op bezoek bij Koningin Mathilde

Donderdag 7 mei mochten 3 leden van Quindo op bezoek bij Koningin Mathilde. Broos Claerhout, verantwoordelijk voor het sociale luik binnen Quindo, was samen met 2 maatschappelijk kwetsbare jongeren op het Koninklijk Paleis te Brussel uitgenodigd. Het Koningin Mathildefonds focust zich op kwetsbare kinderen en jongeren en dit jaar ligt het accent op uitzonderlijke initiatieven die de toekomst hoopvol tegemoet zien. Het Fonds ondersteunt hiertoe meerdere uitzonderlijke en hoopvolle initiatieven die de toekomstpositie van kwetsbare jongeren versterken. Een van deze projecten ontvangt bovendien ook de jaarlijkse Koningin Mathildeprijs. Quindo is een van de 16 projecten die ondersteund worden door het Fonds. Het Kortrijkse medialab werkte een project uit over hoe het kon werken met kwetsbare groepen via media. Er werd getracht om vernieuwende technieken te ontwikkelen en deze te professionaliseren. Donderdag koos een jongerenjury uit de 16 projecten wie de uiteindelijke winnaar van de Koninging Mathildeprijs werd. Slechts een deel van de 16 projecten die binnen dit Koningin Mathildefonds actief was, mocht 7 mei langsgaan op het paleis. Quindo is er bij, dus waren ze één van de kanshebbers.

Voor meer informatie over Quindo Medialab kan je terecht op www.quindo.be.
Tekst: Wolfram Carlier

De auteur is zelf ook actief bij Quindo: Bandwerk – Presentatie Weerklank – Studiotechniek Webredactie – Filmrecensies Budascoop

Meer UiTgelicht

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid