The Richter Experience

Het schoolgebouw van het Sint-Pauluscollege in Wevelgem werd ontworpen door de architect Vjenceslav Richter als Joegoslavisch paviljoen voor Expo ’58. Het werd er als een van de mooiste creaties beschouwd.

Na afloop van de Expo werd het door de stichter van het College gekocht, om hier een nieuw leven als schoolgebouw te krijgen. Richter was naast architect ook kunstenaar, designer en visionair denker. In samenwerking met het Museum van Moderne Kunst in Zagreb worden deze zomer meer dan 40 van zijn werken getoond in ‘zijn’ paviljoen.

Dat Vjenceslav als meer dan zomaar een kunstenaar mag beschouwd worden, komt door de oprichting en/of deelname aan twee kunst-stromingen in het Joegoslavië van de jaren 50 en 60. EXAT 51 (Eksperimentalni Ateljer) gestart in 1951 brak met het schrijven van hun 'Manifesto' met de kunst in Joegoslavië uit het interbellum. De leden van het multidisciplinaire EXAT 51 brachten geometrische abstracte kunst gebaseerd op industrieel design dat toen nog in de kinderschoenen stond.

New Tendencies, van 1961 tot 1973, was een kunststroming die als de laatste naoorlogse 'avant-garde' beweging in de Europese kunstscene beschouwd kan worden. Deze is de verzameling van neo-constructieve en neo-concrete, optische, geprogrammeerde, kinetische en computer-art werken. Deze internationale kunststroming was de laatste kunstenaarsbeweging die de hoop uitdroeg om de maatschappij op sociaal en politiek vlak en finaal de totale visie op de moderne samenleving te stoelen op de ideeën en de leidende rol van kunstenaars. Deze kunststroming mondde uit tot de 'computer visual art' door het aanwenden van de computer als tool om kunstwerken te ontwerpen.

Binnen dit kader, en met samenwerking van het museum voor hedendaagse kunst te Zagreb kortweg MSU, kunnen kunstminnaars en het grote publiek kennis maken met deze voor Joegoslavië, en voor de kunst in het algemeen, belangrijke stromingen.
Het centrale gedeelte van het opzet vormt de tentoonstelling van werken die deze 2 periodes illustreren.
Naast de werken van Richter kom je ook meer te weten over Kroatië, Richter, de EXPO58, de geschiedenis van het college, … onder de vorm van non-stop beeldreportages die op de schoolborden worden geprojecteerd.

Praktisch

Wanneer: zondag 8 juli tot zondag 26 augustus

Waar: Sint-Pauluscollege - Deken Jonckheerestraat 16/1, Wevelgem

Info & tickets: http://www.richterexpo.be/

Created at: 03/07/2018

Reactie toevoegen

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid