Tentoonstelling Ivo Michiels

Tijdens de maand oktober belicht de bibliotheek van Harelbeke het leven en werk van Ivo Michiels. Michiels (pseudoniem van Henri Ceuppens) was naast schrijver ook filmmaker en journalist. Hij wordt geboren in Mortsel op 8 januari 1923. Zijn literaire carrière schiet net na de Tweede Wereldoorlog uit de startblokken. Aanvankelijk is zijn literair werk eerder traditioneel te noemen. Pas met het verschijnen van Het Boek Alfa zoekt hij het experiment op en verwerft zo de bijnaam “Vader van het experimentele boek in Vlaanderen”.
De focus van de tentoonstelling in de bib zal daarom op dit bijzondere boek liggen.

De tentoonstelling wordt geopend met de vertoning van De film Alfa.

Begin de jaren 70 vatte leraar Toon Breës het idee op om met zijn leerlingen van het Sint-Jan-Berchmanscollege in Merksem een verfilming te realiseren van Het boek Alfa van Ivo Michiels.
Het maken van een film, en dan nog een verfilming van Het boek Alfa, was op dat moment een grote uitdaging. De realisatie nam uiteindelijk enkele jaren in beslag. De première vond onder grote belangstelling, en in aanwezigheid van Ivo Michiels, plaats op 9 januari 1976 in Merksem. Op vraag van de bib van Harelbeke werd de film gedigitaliseerd en kan hij opnieuw aan het publiek vertoond worden.

De vernissage is voorzien in de aula van CC Het Spoor op zaterdag 6 oktober 2018 om 19.00 u
Sprekers: Hugo Bousset, Toon Breës, Christiane Faes en Carmien Michels 

Created at: 01/10/2018

Reactie toevoegen

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid