Slow Reading

Al ooit van Slow Reading gehoord? Hoe lang is het geleden dat je nog eens een hele poos ondergedompeld was in een boek? Dat je hoofd stond naar een uur lekker doorlezen?

Té lang geleden?

Dan is slow reading zeker iets voor jou. 'Slow' betekent hier niet zozeer traag als wel ongestoord en geconcentreerd. 
In een tijd waarin we op beeldschermen teksten scannen, doorheen websites klikken en op sociale media bestookt worden met berichten, proberen verstokte lezers en mensen uit het boekenvak plaats en tijd te organiseren om in alle rust te kunnen lezen.

Volgens de ‘slow readers’ zijn er verschillende voordelen aan het rustig lezen van een goed boek. Zo zou het het concentratievermogen verbeteren, stress verminderen en het denk-, luister- en inlevingsvermogen verbeteren. Ook wetenschappers zijn het er over eens dat lezen goed voor je is. Slechts zes minuten per dag intensief een boek lezen vermindert stress al met tweederde, om maar een voorbeeld te geven.

Hoe goed lezen ook voor je mag zijn, veel onderzoeken lijken toch aan te geven dat mensen steeds minder tijd besteden aan lezen, mede vanwege andere tijdsbestedingen als internet, films en games. Gelukkig zijn er ook steeds meer tegenbewegingen die mensen weer aan het lezen willen helpen. Beeldschermen hebben de manier waarop we lezen flink veranderd. Zo scannen we de meeste websites via een beeldscherm in een soort F-patroon, op zoek naar belangrijke en relevante trefwoorden en zinnen. Dat zorgt ervoor dat we de lineaire ‘links-naar-rechts’ leeservaring van boeken geleidelijk ontwennen en dat deze steeds lastiger wordt.

Slow Reading kan helpen om dat gevoel weer terug te krijgen – en is bovendien goed voor lichaam en geest. Wil je ook eens proberen of langzaam lezen wat voor je is?  Elke eerste maandag van de maand kun je in de bibliotheek van Wevelgem terecht om op een rustige plek in een van de salons een uur onafgebroken een boek te lezen.  Roman, thriller, graphic novel, non-fictieboek — maakt niet uit: kies er eentje in de bibliotheek of breng er een mee van thuis. In de bib vind je de rust en de tijd die je zoekt. Schakel je smartphone uit, kies een comfortabele sofa en… lees! Na afloop is er tijd voor een drankje en kan je een boekenbabbeltje slaan met de andere slow readers.

Praktisch

Wanneer: Maandag 4 juni om 19u30

Waar: Bibliotheek Wevelgem - Vanackerestraat 20, Wevelgem

Info & inschrijven: Vrije deelname – Geef vooraf een seintje als je komt (bibliotheek@wevelgem.be)

 

 

Created at: 24/05/2018

Reactie toevoegen

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid