Lieve Blancquaert & Greet Jacobs - Misschien Marieke

Ik heb haar te pletter gedacht. Kapot gedroomd. Maar nog steeds zit ze daar, klein en veilig, niet kapot te krijgen.  Een meisje. Het is een meisje en ze zeggen dat ze op mij lijkt. Ik lijk op mijn vader, niet op mijn moeder. Als ik heel goed kijk. In slecht licht. Dan zie ik dat. Dan zie ik mijn vader, diep in mijn gezicht.

Met de monoloog Misschien Marieke stappen we in het hoofd en de wereld van een pas bevallen jonge vrouw die op het punt staat de allerbelangrijkste beslissing in haar leven te nemen.
Voor het project De Kleine Boodschap (TAZ#2015) schreef Lieve Blancquaert een verhaal over een moeder die haar kind afstaat. Geboeid door deze tekst, nodigde curator Dirk Pauwels haar uit om met actrice en theatermaakster Greet Jacobs een monoloog te creëren speciaal voor TAZ#2017.

Blancquaert ging hiervoor in gesprek met Oostendse moeders die in kwetsbare omstandigheden leven. Op basis van deze verhalen schreven Jacobs en Blancquaert samen de tekst voor Misschien Marieke.

Niet alles is te fotograferen, begrijp je? Je kan niet fotograferen dat een vrouw de zwaarste beslissing in haar leven ooit moet nemen: of zij haar kind gaat houden of niet. En als ze dat niet doet, dat ze dat doet uit liefde. Ik botste zo op mijn beperkingen, en ik heb het kunnen maken samen met Greet Jacobs, super-actrice, die ook meegeschreven heeft, want we zijn beginnen pingpongen met elkaar. Ik had mij teruggetrokken op een stille plek, een hele week lang, om daar in mijn pyama te zitten schrijven, en helemaal die vrouw te worden. Wat ontzettend vermoeiend was. En ik was echt op, op het eind van die week was ik leeg, en triest. Ik had het nooit gekund zonder Greet, met haar jonge energie, en haar schoonheid, en haar nieuwe invalshoeken. En het is ook echt goed ontvangen, dat was heel fijn.

Het resultaat is een beklijvende voorstelling over wat het betekent moeder te worden in een wereld die tegen jouw richting in lijkt te draaien.

‘Misschien Marieke’ is een nieuwe moeder en kind: met beide voeten in de volkse klei van de Gentse school, maar ook zo documentair gevoed dat alle clichés over armoede overspeeld worden voor diep begrip. […] Er zijn voor minder stukken uitgeroepen tot machtige tragedies. Deze verdient een speelreeks tot ver voorbij de verkiezingen. (Wouter Hillaert – De Standaard ****)

Media Folder

Praktisch

Wanneer: Vrijdag 7 december - 20u15

Waar: OC De Stekke - Sint-Maartensplein 12, Moorsele

Info & tickets: https://webshopwevelgem.recreatex.be/Tickets/Detail?shop=9715D2A2-0550-4403-8F94-5B4A2E18BB23&id=20B48B2E-9F52-E811-80CF-5820B1E20448

Created at: 19/11/2018

Reactie toevoegen

Reacties

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid