Jan Decleir & Het Ensorkwartet - Les vendredis

Rusland, omstreeks 1850. Elke vrijdag avond, even na acht uur, betraden muzikanten en geïnteresseerden de salons van een gigantisch herenhuis in een chique wijk van St. Petersburg.De gastheer is een steenrijke houthandelaar (amateur violist) met een grote passie voor muziek: Mitrofan Belaïev. Wekelijks inviteerde hij een bont gezelschap muziekliefhebbers om te componeren en te musiceren.

Elegante mannen en vrouwen vleiden zich in de sofa’s, Perzische kussens en love seats die overal in zijn paleisje stonden verspreid. Ze gaven zich over aan heerlijk eten, zoete woorden en roddels. 
Om half negen besteeg het Belaiev-kwartet het podium in het berookte muzieksalon. Eerst speelde zij een kwartet van Haydn, Schubert, nadien een compositie die diezelfde avond werd gecomponeerd. Tijdens deze legendarische geworden vrijdagen zijn pareltjes gecomponeerd door grootheden als Rimsky-Korsakov, Glazounov, leraars aan het conservatorium van St Petersburg, en hun leerlingen Soklov, Liadow. 

Het Ensor kwartet brengt deze avonden terug tot leven, samen met Jan Decleir, die instaat voor de roddels en de mooie woorden. Ze vinden elkaar in de liefde voor deze muziek en de periode waarin ze ontstaan is.

‘Les Vendredis’ is een trip naar Sint-Petersburg in 1850, en jij kan erbij zijn op 5 mei in CC Het Spoor in Harelbeke!

In samenwerking met ATTACCA, de concertwerking van SAMWD Peter Benoit. 

Jan Decleir: verteller
Eric Robberecht: viool - Francis Reusens: viool - Frans Vos: altviool - Steven Caeyers: cello

Praktisch

Wanneer: Zaterdag 5 mei - 20u

Waar: CC Het Spoor - Eilandstraat 6, Harelbeke

Info & tickets: https://webshop.harelbeke.be/Tickets/Detail?code=180505

Created at: 27/04/2018

Reactie toevoegen

Reacties

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid