Classics Restored Festival

Na de filmreeks in Budascoop, organiseert BUDA (samen met Cinéa en KASKcinema) voor het eerst het gloednieuwe Classics Restored Festival op zondag 10 maart.

Het Classics Restored Festival brengt grootse films terug op het grote scherm, waar ze thuishoren. Ontdek de rijkdom en de diversiteit van de filmgeschiedenis aan de hand van de beste recente digitale restauraties, vertoond in de omstandigheden waarvoor de films gemaakt zijn: op groot scherm geprojecteerd, in een volle, verduisterde cinema.

’s Ochtends is er een kortfilmcompilatie voor kinderen, waarvoor je heerlijk kan smullen van een ontbijt (reserveren verplicht)! In de namiddag volgen nog 4 andere klassiekers, uit alle hoeken van de wereld: Dragon Inn, Ladri di Biciclette, Touki Bouki en Pixote.

Programma:

 • 10u30: Slapstick en animatie extravaganza
  Animatie en slapstick waren bijzonder populair in de vroege dagen van cinema. Zonder woorden kwamen fantastische werelden tot leven en waanzinnige stunts brachten bij velen hun wereld op hol. De uitvergrote situaties de wondere werelden van animatie waren zo sterk dat ze tot op vandaag hilarisch en tijdloos blijven. Kom met je gehele gezin de magie van Fleisher of de baanbrekende stunts van Buster Keaton of Charlie Chaplin herbeleven.
 • 14u: Touki Bouki
  Het brutaal energieke Touki Bouki is een van de vaandeldragers van de zogenaamde ‘African New Wave’ uit de jaren ‘70 en zonder enige twijfel een van de belangrijkste films die ooit op het Afrikaanse continent werden gedraaid. De Senegalese regisseur Djibril Diop Mambéty, schonk de Afrikaanse cinema een nieuwe identiteit, door de invloeden van lokale tradities te mengen met de formalistische experimenten van de Franse nouvelle vague en de beeldtaal van de Amerikaanse film.
 • 15u45: Pixote
  Op het kruispunt van de sociaal geëngageerde Cinema Novo en de recalcitrante ‘boca do lixo’ (vrije vertaling: ‘vuilnissmoel’) bevindt zich Pixote: A Lei do Mais Fraco. Een wereldvreemd object in de zuiverste zin van het woord. Hoewel de kijker bij wijlen meegenomen wordt door de krochten van de hel, is de film in de eerste plaats een heugelijke viering van het menselijk bestaan. Een uitbarsting van vreugde, warmte en genegenheid. De personages pareren de beproevingen van het straatleven met een aanstekelijke joie de vivre en hun universum is er één van eindeloze verwondering.
 • 18u00: Dragon Inn
  Tijdens de tweede helft van de jaren ‘60 gaf de in Peking geboren regisseur Kung Hu de filmindustrie van Hong Kong een nieuw elan. Hij deed dat door zijn prenten te injecteren met een opvallende hiëratische stijl, die schatplichtig was aan de Japanse cinema, maar ook aan het lokale theater en de Chinese opera. Hu’s aandacht voor complexe ‘storyboards’ en camerabewegingen, maar vooral zijn bijzondere montagetechniek – die vaak delen van een beweging weglaat – maakten hem tot een buitenbeentje in de door goedkope studioproducties gedomineerde, lokale industrie. 
 • 20u15: Ladri di biciclette
  Ladri di biciclette kwam enkele jaren na het einde van de Tweede Wereldoorlog uit. De zoektocht naar de gestolen fiets gidst ons door het naoorlogse landschap, waar de reconstructie al begonnen is. Toch valt de vermoeidheid op die aan elk lichaam lijkt te kleven. De 'man' staat in deze film centraal, maar hij is al bij aanvang een schim die nauwelijks nog keuzes durft maken, en hij tuimelt van gebeurtenis in gebeurtenis. Een bijzondere alledaagsheid werkt deze noodlottigheid echter ook tegen.

Praktisch

Wanneer: 10 maart

Waar: Budascoop Kortrijk

Info & tickets: www.budakortrijk.be

Created at: 26/02/2019

Reactie toevoegen

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid