4 dagen Dag van het Woord

De Dag van het Woord bestaat 40 jaar en dat vieren ze met een heuse vierdaagse. Niemand minder dan de literaire grootheid Tom Lanoye trapt af. Op donderdag ontdek je een line-up aan puur woordtalent. In de bibliotheek zal op vrijdag Philip Hoorne zijn nieuwste dichtbundel voorstellen waarna Dè dag van het Woord op het programma staat, waarop grote schrijvers als Ted van Lieshout en Peter Verhelst te gast zijn en de leeringen van de SAMWD terug verbazen met talrijke performances.

De reizende tekenfabriek

Tussen 23 januari '19 en 23 februari '19 wordt AHA! omgetoverd tot het ultieme tekenparadijs. Twaalf speciale installaties zullen het publiek uitnodigen om te tekenen op gekende en ongekende wijze. Speciaal voor 'De Dag van het woord' is 1 van de 12 installaties gebaseerd op 'woord' en komt die in de inkomhal van CC het SPOOR. Iedereen is welkom!

DAG 1: '40 JAAR DAG VAN HET WOORD': JUBILEE LANOYE

Niemand minder dan de literaire grootheid Tom Lanoye trapt af. Zelfs ongewone stervelingen als Tom Lanoye, verwoed podiumdier en literaire divo, worden op een dag zestig. In Lanoye’s geval op 27 augustus 2018. Ter dien gelegenheid verschijnt er een boek met foto’s en ongepubliceerd archiefmateriaal (samenstelling: Anni Van Landeghem, vormgeving: Dooreman), komt er een tentoonstelling in de Gentse Krook en gaat hij een heel jaar op tournee met ‘Jubilee Lanoye’.

In het eerste deel daarvan brengt hij, live op aanvraag, als een levende literaire jukebox, teksten uit zijn inmiddels stevig uit de kluiten gewassen oeuvre. Het tweede deel wordt ingepalmd door Bloednoot, waarvoor Lanoye, samen met partners in crime contrabassist Nicolas Rombouts en drummer Teun Verbruggen woordkabaal en taalmuziek gaat maken. Ze spelen de rauwe, rake ‘blue notes’ die het oeuvre van Lanoye kenmerken sinds zijn eerste gedichten en zijn eerste optredens, reeds in de vroege jaren tachtig. Een reizend verjaardagsfestijn, alors.

Woensdag 30 januari 2019 | Aula CC het SPOOR | 20u00 | VVK: €13 -26: €7

DAG 2: PIETER VERELST | BRIHANG | MAX GREYSON | SIEL VERHANNEMAN 

De voorbije jaren kon het publiek op De Dag van het Woord telkens een avondvoorstelling bijwonen die voorzag in een interessante line-up aan artiesten. Zij speelden met het woord in al zijn vormen. Zo stonden onder meer Wouter Deprez, Jonas Winterland, Joke van Leeuwen, … op onze planken. Voor deze formule kiezen we terug op de tweede dag van deze Vierdaagse Van Het Woord. Heel bewust werden vier jonge aanstormende talenten gekozen die zich op menig podia reeds helemaal bewezen.

Pieter Verelst
Jong en aanstormend cabarettalent Pieter Verelst mag zichzelf sinds eind 2016 de winnaar noemen van het Camerettenfestival en trok daarna ook mee met die finalistentournee. Eerder viel hij al in de prijzen (jury én persoonlijkheidsprijs) op het Groninger Studenten Cabaretfestival. Onze Noorderburen erkenden dus al meermaals zijn overweldigend talent en met zijn heel eigen energieke en originele stijl plant hij ook Vlaanderen helemaal in te palmen. Voor zijn debuutvoorstelling Mijn broer en ik kende De Standaard Pieter maar liefst 5 sterren toe en noemde zijn voorstelling 'briljant absurdisme'.

Brihang
In welk hokje valt Brihang te plaatsen? Moet hij beschouwd worden als rapper, beeldhouwer of als poëet? Schijnbaar moeiteloos schakelt de Knokkenaar tussen genres en kunstvormen en toch slaagt hij er alsnog in iedereen een stapje voor te blijven door net datgene te doen wat niemand verwacht.

Max Greyson
Max Greyson is een dichter en spoken wordperformer uit Antwerpen. Zowel naast als op het podium pakt hij zijn publiek in met woord en klank. Sinds 2011 toert hij door Europa in verschillende internationale, interdisciplinaire muziektheatervoorstellingen. In 2016 debuteerde hij bij De Arbeiderspers met de gedichtenbundel 'Waanzin went niet'. In sommige milieus wordt hij de 'muzikale dichter', 'de lyricus' en 'vernieuwer van zinnen' genoemd.

Siel Verhanneman
Een jaar na verschijnen stond het debuut van de Kortrijkse Siel Verhanneman, Als ik stil ben heb ik een bos in mijn hoofd (2016), nog steeds geparkeerd bij de best verkochte dichtbundels van Vlaanderen. Aan de hand van rake teksten over angst, verdriet, liefde en rouw leerde ze haar lezers praten over de dood. In haar tweede dichtbundel Zo scherp je kon er ook niet geweest zijn verkent Siel op haar eigen manier de strijdlustige liefde, het geboetseerde geluk en de luide stilte van gemis. Ze tekende ermee voor de best verkochte dichtbundel in Vlaanderen tijdens de poëzieweek van 2018.

Donderdag 31 januari 2019 | Aula CC het SPOOR | 20u00 | VVK: €10 -26: €7 Gratis voor Attacca-leden

DAG 3: PHILIP HOORNE

Op de derde dag van de vierdaagse van het woord stelt dichter Philip Hoorde, tevens  trouw jurylid van de Poeziewedstrijd Stad Harelbeke, zijn nieuwste bundel voor. Het dikke meisje en de ziener is zijn zevende dichtbundel van Philip Hoorne. Zijn werk werd gepubliceerd in menig literair tijdschrift in Vlaanderen en Nederland, en is opgenomen in alle belangrijke hedendaagse poëziebloemlezingen. Hij heeft een eigen weblog Philip Hoorne Schrijft! Hoorne was de oprichter en bezieler van de veelbesproken en -geprezen poëzierecensiewebsite Poëzierapport. Daarnaast was hij jarenlang de poëzierecensent van Knack en medewerker van o.a. Poëziekrant, Awater, The Low Countries en wielertijdschrift De Muur. De gedichten van Philip Hoorne lenen zich uitstekend voor de literaire podia en werden meermaals bekroond. Over Philip Hoorne verscheen in 2014 een VWS-cahier, geschreven door Paul Rigolle, met als titel Wachten is het hele leven. Philip Hoorne is tevens de stichter en begeleider van het Poëzieatelier Brugge, een organisatie van Wisper i.s.m. VormingPlus Brugge. Philip Hoorne volgt sinds 2013 een opleiding fotografie en plant in juni 2019 het Certificaat Fotograaf te behalen.

Ooit noemde een recensent de gedichten van Philip Hoorne Hoorniaans, omdat er geen gelijkende stem is binnen het Nederlandstalige poëzielandschap. Philip Hoorne zelf zegt over zijn eigen werk dat de humor die er wel eens in opduikt niets anders is dan de overtreffende trap van ernst. Als de lezer door de luchtige toon en de eenvoudige woorden heen prikt, dan stuit hij op een wonderbaarlijke wereld vol drama en tragiek.

Toelichting: Jooris Van Hulle

Vrijdag 1 februari | Bibliotheek Harelbeke | 19u30 | Gratis  - Geen reservatie nodig

DAG 4: TED VAN LIESHOUT + PETER VERHELST
DÉ DAG VAN HET WOORD (ZATERDAG 2 FEBRUARI 2019)

40 jaar Dag van het Woord in de kijker zetten mag dan wel een vierdaagse geworden zijn, toch sluiten we af met Dé Dag van het Woord. Als eerbetoon aan oprichter André Velghe maar ook om volgens traditie de gastdichter aan bod te laten komen. Dit jaar is dat niemand minder dan schrijver, dichter, scenarist en beeldend kunstenaar Ted Van Lieshout. Hij zal in de voormiddag tijdens 'Poëzie met kruimels' optreden. Dan zal ook dichter, romancier en tevens voormalig winnaar van de Poëziewedstrijd Stad Harelbeke Peter Verhelst het podium betreden. Met de proclamatie van de Poëziewedstrijd Stad Harelbeke wordt het voormiddaggedeelte afgesloten. In de namiddag is er de familievoorstelling van Ted van Lieshout waarna de leerlingen van de SAMWD Peter Benoit aan de slag gaan met zijn werk.

10u00 Poëzie met kruimels met Ted van Lieshout & Peter Verhelst + proclamatie Poëziewedstrijd Stad Harelbeke
12u00 Stadsreceptie
14u00 Familievoorstelling door Ted van Lieshout (6+)
15u00 In Teds spoor: literair parcours leerlingen SAMWD Peter Benoit

Ted van Lieshout
Ted van Lieshout wordt geboren in Eindhoven op 21 december 1955. Hij is een Nederlands dichter, (jeugd)schrijver, scenarist en beeldend kunstenaar. Hij groeide op in een gezin van twaalf kinderen. Zijn vader overleed toen hij acht jaar was. In de dichtbundel Begin een torentje van niks (1994) schreef hij over het opgroeien als kind zonder vader. Enkele jaren later kreeg hij een relatie met een volwassen man. Hierover schreef hij het boek Zeer kleine liefde 1999) en Mijn meneer (2012).
Ted van Lieshout is een veelzijdig talent. Opgeleid aan de kunstacademie van Amsterdam ging hij aanvankelijk aan de slag als illustrator en grafisch ontwerper. Ondertussen ontwikkelde hij zich als schrijver en schreef hij talrijke dichtbundels, jeugdboeken, liedjes voor kinderprogramma’s en theaterproducties… enz. Tot op heden publiceerde hij een 90-tal boeken. Zijn oeuvre werd meermaals vertaald en bekroond.

De organisatoren van de Dag van het Woord zijn uiterst tevreden dat Ted van Lieshout het gastdichterschap voor deze 40ste editie heeft aanvaard.

Peter Verhelst
Peter Verhelst (°1962) debuteert in 1980 met een gedicht in de publicatie Yang. 100 dichters. In 1984 werkt hij aan een reeks gedichten die later zullen terechtkomen in zijn eerste officiële publicatie: Obsidiaan (1987). Enkele van deze gedichten stuurt hij in voor de voor de Poëzieprijs van de Stad Harelbeke. De jury is meteen overtuigd van zijn talent. In 1984 krijgt hij in Harelbeke dan ook zijn eerste literaire prijs. Vandaag, 35 jaar later is Peter Verhelst een gevestigde waarde in de Nederlandse en Vlaamse literatuur. Zijn oeuvre bestaat uit romans – De kleurenvanger (1996), Tongkat (2000), Zwerm (2005), De kunst van het crashen (2015), Voor het vergeten (2018) -, novellen – Mondschilderingen (2002), De geschiedenis van een berg (2013) -, poëzie – Obsidiaan (1987), Alaska (2003), Zoo van het denken (2011), Wij totale vlam (2015), Zing Zing (2016) en Koor (2017), een keuze uit 30 jaar dichterschap -, jeugdverhalen, toneel en essays over beeldende kunstenaars.
Het hoeft geen betoog: Peter Verhelst is een literaire duizendpoot en het grootste talent dat door de jury van de poëzieprijzen in Harelbeke werd ontdekt. Vandaar dat hij in deze 40ste editie niet mag ontbreken.

Organisatie: CC Het Spoor, Bibliotheek Harelbeke, SAMWD Peter Benoit, Stad Harelbeke

HET GANSE PROGRAMMA VAN DEZE DAG IS GRATIS TOEGANKELIJK.

Created at: 17/01/2019

Reactie toevoegen

Reacties

Kamagra 100 Online Buy Avanafil Ez Pharmacy Online <a href=http://drugsor.com>levitra online</a> Alcohol Amoxicillin Interaction Meglio Viagra O Cialis Propecia Absetzen

Viagra Cialis Einnahme Cheapest Propecia Uk Cash On Delivery Progesterone <a href=http://cialiorder.com>where to buy cialis online safely</a> Comparatif Prix Cialis France Sildenafil Canadian Pharcharmy Online

Propecia Testicle Pain Swelling Of The Lips Shipped Ups Isotretinoin Seroquel No Prescription Pharmacy <a href=http://cialionline.com>cialis cheapest online prices</a> Buy Propecia Without Doctor Vendita Viagra In Farmacia

Cialis En Angleterre Kamagra Gel Oral Farmacia Viagra Precio Generico <a href=http://sildenaf100.com>buy viagra</a> Zithromax Cat Information On Amoxicillin

Pagina's

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid