NEXT biedt eigenzinnig artistiek feest voor breed publiek

NEXT 2015

Van vrijdag 13 tot en met 28 november is het in de Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai en Valenciennes tijd voor NEXT. Het festival werd zopas bekroond met een Europese prijs, de EFFE award. In de grensoverschrijdende Eurometropool kan de bezoeker kennis maken met een unieke selectie van baanbrekende internationale theater- en dansvoorstellingen. Daarvoor sloegen twintig Vlaamse, Waalse en Franse cultuurhuizen en reizende kunstenaars de handen in elkaar. In dertig producties tonen internationale topartiesten en opkomende kunstenaars wat ze in hun mars hebben. Gratis festivalbussen zorgen ervoor dat de bezoeker gemakkelijk en veilig naar de voorstellingen in de tien steden van de Eurometropool kan geraken. Benoit Geers, coördinator van NEXT, geeft ons meer tekst en uitleg.

 Benoit Geers, coördinator van NEXT

Grenzen kunstgenres aftasten

In het programma van NEXT tast een garde kunstenaars de grens tussen de genres van theater, dans en performance af. De dertig voorstellingen willen de technische mogelijkheden van de genres onderzoeken, maar ook sterk inzetten op de publiekservaring en het uitdagen van het publiek om na te denken over de regio.  “De rode draad van NEXT is het brengen van diverse kunstvormen in de wereld van vandaag. Eén bepaald thema is er niet. Het is wel zo dat in de voorstellingen bepaalde maatschappelijke thema’s zoals de vluchtelingencrisis, racisme,…. op een artistiek vernieuwende manier worden gebracht. De bezoeker kan in NEXT kennis maken met grensverleggende artistieke vormen.”

Benoit licht enkele speciale voorstellingen uit het rijkgevulde programma toe die absoluut een aanrader zijn. “De performance Balthazar van de Brusselse regisseur David Weber-Krebs op 28 november in de Kortrijkse Schouwburg tast de mogelijkheden van podiumcreatie af. Wat is de impact voor de spelers als de medespeler niet een mens, maar een ezel is? De relatie tussen mens en dier, de communicatie tussen beiden maar ook de interactie met het publiek zijn heel belangrijk.” Een niet helemaal voorspelbare voorstelling dus.

Ook de dansvoorstelling 7 pleasures van de Deens-Brusselse choreografe Mette Ingvartsen op 27 en 28 november in de Budascoop belooft speciaal te worden. “In dit tweede deel uit The Red Pieces, haar trilogie over erotiek, onderzoekt ze wat er gebeurt als alles een lustobject is. Twaalf naakte dansers geven zich op het podium over aan de drang naar plezier. Het decor bestaat dus uit naakte lichamen. Deze lichamen zijn een amorf gegeven dat de totale scène inneemt. Hoe gaat de mens om met het lichaam, individueel en in groep? Ook de relatie tussen het publiek en intieme naakte lichamen is heel interessant.”

De dansvoorstelling Archive van de Israëlische choreograaf Arkadi Zaides die begeleid wordt door videobeelden, geeft het publiek stof tot nadenken. “Op 18 en 19 november wordt deze voorstelling in het Maison de la culture in Doornik gebracht. Mensen in de straat kregen van het Israëlische informatiecentrum B’Tselem de vraag om het geweld te filmen. Op basis van deze amateurbeelden waarin je bijvoorbeeld mensen stenen ziet gooien, maakte Zaides een danssolo waarin hij met beklijvende dans, veelzeggende mimiek en krachtige stem zijn frustratie over de schending van de mensenrechten in de Bezette Gebieden weergeeft.”

De theatervoorstelling Total Eclipse of the Heart van het Nederlandse performance collectief Kassys op 14 november in de Budascoop zal plezant worden. “In de voorstelling wordt het spanningsveld tussen het sentimentele van popsongs en het afschermen van de gevoelens in het dagelijks leven gebracht door vier acteurs en een hond.”

De voorstelling Histoire d’amour van het Chileense Teatro Cinema, op 28 november in het Maison de la culture in Doornik doet de bezoeker naar een levende graphic novel kijken. “Deze groep brengt theater op een cinematografische manier en vermengt deze twee genres. Binnen een bewegend stripdecor tussen twee projectiedoeken bewegen de acteurs en wordt een driedimensionale illusie gecreëerd. Het thema is gebaseerd op de roman van Régis Jauffret en gaat over een bizar liefdesverhaal waarin geweld voorkomt.”

Ook de nieuwe creatie Until our hearts stop van Meg Stuart/Damaged Goods & Münchner Kammerspiele op 24 november in de Schouwburg in Kortrijk is een aanrader.

Festivalbussen

Het programma van NEXT wordt op 15 verschillende locaties gebracht. Om dit praktisch mogelijk te maken worden er gratis festivalbussen ingezet. “Met dit facilitair vervoer willen we de drempel om naar het festival te komen, verlagen. De bezoeker wordt ook verwelkomd en krijgt een inleiding op de voorstelling. Voor deze bussen kan er online gereserveerd worden of aan de ticketbalie. We willen niet enkel in traditionele locaties voorstellingen brengen. De bezoeker kan ook op speciale plaatsen zoals musea een voorstelling meepikken. Nieuwe locaties dit jaar zijn Le Fresnoy in Tourcoing, Le Grand Bleu in Rijsel, In Flanders Fields Museum in Ieper, het stadhuis in Kortrijk en Le Gymnase in Roubaix. Het ticketingsysteem en het logistieke rond de bussen zijn een uitdaging voor de grensverleggende samenwerking tussen steden en gemeenten. Naast de taalbarrière is er natuurlijk ook het betrokken anticiperen om alles goed in te passen. NEXT kan rekenen op een gedreven team en creëert een duurzaam samenwerkingsplatform. Op lange termijn willen we van onderuit verder de samenwerking versterken.”

EFFE award

Op 27 september won NEXT Festival de EFFE award, een Europese prijs. “Het is best uitzonderlijk dat we die krijgen, maar natuurlijk fantastisch. Als jong festival geniet NEXT een belangrijke internationale erkenning. Uit een podium van 760 festivals koos de internationaal samengestelde jury ons uit als één van de twaalf meest trendsettende festivals in Europa. Deze Europese erkenning is belangrijk op twee vlakken. Enerzijds geeft het een extra stimulans om gedreven verder te doen in tijden dat cultuur moeilijk ligt. Met NEXT willen we de volgende jaren een solide financiële structuur uitwerken. Naar subsidies toe verloopt het gemakkelijker als je de bestaansreden van het festival kan verantwoorden. Anderzijds willen we ook kijken hoe NEXT zich de volgende jaren in de Eurometropool kan verder ontwikkelen zodat we in het crossculturele veld ons eigenzinnig kunnen blijven profileren. Die grenzen bevragen, niet enkel binnen de culturele partners maar ook tussen andere maatschappelijke sectoren zoals het onderwijs en middenveldspelers, blijft zeker een uitdaging. Op 26 november 2015 richten we trouwens in Buda Kortrijk een studiedag LEARN DO SHARE in waarin we samen met de inwoners nadenken over de toekomst van deze bijzondere Europese regio.” 

Top 12 Europese festivals

Tekst en foto: Ineke Coolsaet

Meer informatie: www.nextfestival.eu

Meer UiTgelicht

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid