Mattijs Deraedt

Mattijs Deraedt © Lynn Delbeecke / Kamer A

Ik wil dolgraag van schrijven mijn beroep maken

Om jong talent in de kijker te stellen reikt het magazine BILL - voorheen CJP (Cultureel Jongeren Paspoort)- jaarlijks een aantal awards uit. Die zijn telkens gespreid over meerdere categorieën. Voor het ‘schrijven’ ging één van de vier nominaties naar streekgenoot Mattijs Deraedt. Amper 23 is hij, en al van vele artistieke markten thuis. Naast poëzie en proza werkte Mattijs daarnaast allerlei scenario’s uit. Hij is ook de zanger en gitarist bij de indierockband Gentle Vex. Alleen al door zijn veelzijdigheid hoort hij thuis in ons keurlijstje UiTblinkers.

Eind juni studeert Mattijs, die met zijn vriendin Veerle, afkomstig uit Bavikhove, op kot zit in Leuven, af als master aan de kunstschool RITCS in Brussel. Ook Veerle is gepassioneerd door taal en wil na haar master communicatiewetenschappen in Leuven graag in een productiehuis aan de slag.

Veelschrijver

“Zelf liep ik lagere school op de Wijnberg in Wevelgem”, aldus Mattijs. “Ik trok later naar de Pleinschool in Kortrijk en daarna naar de kunstschool RITCS in Brussel. Het schrijven zat er al van jongsaf aan in. Bij elke taak die we kregen, vond ik het behoorlijk spannend om iets te mogen neerpennen. Ik verbaasde als ’t ware mijzelf met wat ik in amper een uurtje tijd allemaal op papier kreeg! De deadlines die de leerkrachten daarbij oplegden, daagden mij uit om steeds méér schrijvend aan de slag te gaan.”

Straks studeer je af aan het RITCS en ga je op zoek naar een voltijdse baan. Vertel!

“Inderdaad. Eind juni ben ik er afgestudeerd. De kunstschool was voor mij een perfecte habitat. Ik mik straks op een vaste baan en probeer daarnaast om in bijberoep als freelancer zoveel mogelijk schrijfopdrachten binnen te rijven. Hoewel het door mijn eindwerk wat op het achterplan geraakte, wil ik ook weer méér poëzie gaan schrijven. Ik draag ook graag voor uit eigen werk en kaapte met mijn gedichten ook al enkele leuke prijzen weg. Wat mij de moed gaf om verder de weg van de poëzie te blijven bewandelen. In meerdere publicaties – zoals het driemaandelijks literair tijdschrift Deus ex Machina – werden vier van mijn gedichten opgenomen. Ook in Nederland verscheen van mij het kortverhaal Tunnelborst in het tijdschrift Op ruwe planken.”

Mattijs Deraedt © Lynn Delbeecke / Kamer A

Hoorde ik niet dat je ook een schrijfopdracht kreeg bij GoneWest, in het kader van de herdenking van WOI?

“Jawel. En daar ben ik erg blij mee. Daar gaat het om een theatertekst. Tijdens een soort huifkarrenroute van Ieper naar Menen, worden tijdens vier stops performances gehouden. Acteur Jonas Vermeulen brengt dan mijn theatertekst die is opgedeeld over vier verschillende periodes.”

Welke dichters genieten jouw voorkeur?

“Vroeger las ik vrij veel poëzie van dichters uit de jaren zestig zoals een Paul Snoeck, Hugo Claus… Op het vlak van de meer hedendaagse dichters ben ik een fan van Peter Verhelst en Bart Meuleman.”

Eefje Donkerblauw

Je schreef ook het scenario voor een kortfilm?

“Bij de heruitgave van het kinderboek Eefje Donkerblauw van jeugdauteur Geert De Kockere bij De Eenhoorn, mocht ik van Charlotte Dewulf die de regie deed, het scenario schrijven voor de gelijknamige kortfilm. Naast het boek is sinds kort ook die kortfilm – duur tien minuten -  op DVD verkrijgbaar.”

Gentle Vex is de naam van de band waarvan je deel uitmaakt. Welk genre muziek maken jullie?

Gentle Vex is inderdaad de naam van deze vijfkoppige band. Genre: indierock. Het groepje laat mij toe om aan een soort kruisbestuiving van verschillende artistieke genres te doen. Zo pas ik soms trucjes van het scenarioschrijven toe op songteksten. Of probeer ik al eens om een muzikaal ritme in mijn poëzie te verwerken. We zijn nu drie jaar met de groep bezig en namen in februari een eerste EP op. Die kwam pas uit in april. We proberen de lat steeds hoger te leggen. Wat optredens betreft, kan onze kalender op vandaag wel nog wat drukker worden!”

Lettertypes

Je maakt ook deel uit van een Lettertypecollectief?

“Jawel. Dat is een collectief van jonge kunstenaars – zeg maar ‘lettertypes’ - die het woord op een creatieve, gedurfde manier in het stadsbeeld proberen te brengen. Iets wat we proberen te doen aan de hand van literaire interventies en toonmomenten. Het is Bart Jaques, de Letterzetter van Kortrijk, die het project leidt.”

Hoe zie je je zelf als schrijver?

“Alvast als iemand die zeer visueel en associatief tewerk gaat. Wat wel voortspruit uit de opleiding in het RITCS die ik straks achter de rug heb.”

Tekst: Bernard Vancraeynest

Foto's © Lynn Delbeecke / Kamer A


Er zit heel wat talent in Zuid-West-Vlaanderen! Ontdek hier meer UiTblinkers

Meer UiTblinkers

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid