Kunst in Huis on Tour

Tine Vandamme - Silence dear

Kunst voor een prikje aan je muur

Interesse in kunst, maar veel te duur voor jou? Of ben je de kale muur in je huis beu en zoek je een leuke manier om deze op te fleuren? Dan is Kunst in Huis (on Tour) zeker iets voor jou! Kunst in Huis strijkt in februari en maart neer in de Budafabriek in Kortrijk. Maar wat is Kunst in Huis en waarom gaat het “on tour”? UiT zocht het uit en sprak met Cathy Cardon, directeur van Kunst in Huis. 

Kunst in Huis: een bibliotheek van kunstwerken 

Kunst in Huis is eigenlijk het best vergelijkbaar met een bibliotheek waar je als lid niet alleen kunstwerken kan uitlenen, maar ook terugbrengen en inruilen voor een ander kunstwerk. De vaste filialen waar je de kunst kan uitlenen zijn gevestigd in Gent, Antwerpen, Leuven en Brussel. “Om lid te worden, kom je langs in één van deze filialen en betaal je een éénmalige inschrijvingskost van 25€. Daarna kan je onmiddellijk een kunstwerk beginnen huren. Vergeet zeker ook niet om een login aan te maken op de website kunstinhuis.be. Daar vind je alle kunstwerken met hun beschikbaarheid en waar ze te vinden zijn. Handig daarbij is ook de mogelijkheid om je favorieten bij te houden.”

Twee verschillende abonnementen voor een prikje

Niet onbelangrijk bij het huren van zulke kunstwerken is het prijskaartje dat eraan vasthangt. “Hoewel we geen speciale studententarieven hanteren, tellen we onder onze leden toch heel wat studenten. Kunst hoeft dus niet per sé duur te zijn. Bij ons kan je de meeste kunstwerken al lenen voor amper 10€ per maand. Dat is de prijs die je normaal zou betalen voor een abonnement op een tijdschrift.”

Eline Van Eerdenbrugh - Dromen in blauw

Cathy vertelde ons dat er bij Kunst in Huis twee abonnementen mogelijk zijn. “Enerzijds hebben we de huurformule, waarbij je een kunstwerk huurt voor een vast maandelijks bedrag, afhankelijk van de waarde van het kunstwerk. Anderzijds hebben we ook de spaarformule, waarbij je ook een maandelijks bedrag betaalt, maar je huurt goedkoper én spaart 70% van dit maandelijks bedrag op. Een voorbeeld is dat je maandelijks 20€ betaalt, waarvan 6€ naar de huur van het kunstwerk gaat en 14€ spaar je op.” Wat er dan met dit opgespaarde bedrag gebeurt? Als je liefde voor een gehuurd kunstwerk zodanig groot is dat je het niet meer kan missen, dan kan je dit kunstwerk bij Kunst in Huis ook kopen.

Onafhankelijk van welk abonnement je neemt, start je met een abonnement voor een jaar. Daarna kan het abonnement op elk moment stopgezet worden via een simpel mailtje. De voorwaarde is wel dat dan alle kunstwerken ingeleverd werden. 

Verder voegde Cathy er nog een belangrijk weetje aan toe: “Kunst in Huis is er niet alleen voor particulieren, maar ook voor bedrijven! We hebben een aparte collectie, speciaal voor bedrijven. Als het bedrijf geïnteresseerd is, maken wij een afspraak met de bedrijven voor een kennismakingsgesprek om daarna een artistiek voorstel op maat te geven.“

Martine Laquiere - Desert road

“On Tour” brengt kunst dichter bij de klant én potentiële klanten

Kunst in Huis heeft al enkele vaste filialen. Maar waar komt het idee van Kunst in Huis on Tour dan vandaan? “We hadden naast de vaste filialen ook al eens enkele pop-ups in verschillende steden, waaronder ook Kortrijk, open gehouden. Het verschil is nu dat we tijdens de toer 3 weekends na elkaar in een stad blijven én er veel meer kunstwerken te zien zijn." 

Om de 6 maanden landt Kunst in Huis on Tour gedurende 3 opeenvolgende weekends in respectievelijk Kortrijk, Dilbeek en Genk, met een ruime selectie kunstwerken. Kortrijk bijt de spits af, van zaterdag 20 februari tot en met 5 maart in de Budafabriek. In april volgt Dilbeek en in juni Genk. De bedoeling is om dit jaarlijks te herhalen.

Dit tijdelijke concept biedt bovendien nog een groot voordeel volgens Cathy. “Het biedt ons de ruimte om te experimenteren en elke editie iets nieuws te proberen. We zouden bijvoorbeeld een salon kunnen creëren waar je dan een kunstwerk kan presenteren zoals bij je thuis. Op die manier kunnen we het thuisgevoel creëren, een gevoel dat je niet krijgt bij een schilderij aan een witte galerijmuur. Verder denken we er ook aan om een soort van toolkit samen te stellen die ervoor zorgt dat ook je kinderen betrokken worden bij de keuze van je kunstwerk.” 

Ontdek je “match made in heaven” via een blind date

Tijdens deze editie van Kunst in Huis on Tour kunnen mensen vrij binnenwandelen in de Budafabriek om daar eens rond te neuzen in de gevarieerde collectie kunstwerken. Op die manier krijgt men ook een beeld van de kunstwerken van hedendaagse kunstenaars. Cathy noemt het een soort van “ever changing expo” omdat het aanbod er elke dag anders uitziet. Klanten brengen namelijk kunstwerken terug, maar nemen ook andere terug mee.

Weet je niet goed welk kunstwerk je wil? Ook daar hebben ze bij Kunst in Huis iets op gevonden. “Bezoekers kunnen een soort van blind date hebben met verschillende kunstwerken. Dat houdt in dat ze eerst een test afleggen op basis waarvan wij een aantal kunstwerken voorstellen. Daarna kunnen ze het kunstwerk diep in de ogen kijken en voelen of het kunstwerk een "match made in heaven" is. Als dit het geval is, kunnen ze dit laten inpakken en onmiddellijk meenemen of opzij laten zetten om later af te halen. Bovendien vinden ze op onze website ook nog meer info over de kunstenaars zelf.”

Heb je je perfect match gevonden, maar weet je niet of dit in je interieur past? Breng dan gerust een foto van je interieur mee en meet vooraf de muur op. De medewerkers zullen je graag met raad en daad bijstaan. “Nog een interessant weetje: we verkopen ook ophangsystemen waarmee je de plaatsing van het kunstwerk gemakkelijk kan veranderen zonder dat je telkens opnieuw gaten moet boren”, aldus Cathy. Als de keuze toch niet blijkt te werken kan je het kunstwerk nog altijd inruilen voor een ander kunstwerk. Zo kan je blijven “daten” tot je de perfecte match gevonden hebt.

Sanne De Wilde - Hilton Hotel

Een gevarieerde collectie van bekende namen maar ook opkomend talent

Bij Kunst in Huis kan je kiezen uit een zeer breed en divers aanbod. De collectie omvat vooral schilderkunst, fotografie en illustratie, en een beperkt aantal objecten. Je vindt er zowel figuratief als abstract werk, kleurrijk en gedempt, groot en klein en in alle mogelijke stijlen. Cathy vertelt: “Momenteel hebben we ongeveer 350 kunstenaars, onder wie enkele grote namen zoals Jan Vanriet en Fred Bervoets. Daarnaast willen we ook opkomend talent een plaats geven in onze collectie. Wim Delvoye is bijvoorbeeld ooit bij ons begonnen als jonge kunstenaar. “

Ken je zelf een kunstkenner of iemand die op zoek is naar mooie muurdecoratie? Dan kan je tijdens de "on Tour” ook een kunstcheque als geschenk kopen ter waarde van €85 (voor 6 maanden) of €145 (12 maanden). Opgelet! Deze cheque is enkel geldig voor kunstwerken met een huurprijs van 10€/maand! 

Een laatste gouden tip

Tot slot geeft Cathy ons nog een gouden tip mee: “Als je iets leuks ziet, neem het dan direct mee, want de beschikbaarheid verandert voortdurend. De collectie van 5000 kunstwerken is constant in beweging en voor 2/3 verhuurd.”

Wie bovendien op de openingsdag op 20 februari lid wordt, krijgt een superkorting en leent de eerste drie maanden gratis. Daarmee spaar je maar liefst 30€ uit. Snel kiezen is dus de boodschap!

Ben je benieuwd naar de collectie kunstwerken? Vergeet dan zeker niet een kijkje te nemen op de website www.kunstinhuis.be!

Tekst: Eva Dekeyser

Kunst in Huis on Tour is van 20 februari tot en met 5 maart te bezoeken in de Budafabriek in Kortrijk.

Meer UiTgelicht

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid