Kooigem prima passe-partout voor… Bevergem

Bart Vanneste (Freddy Devadder)

Acteurs schrijven hun eigen televisieserie

Het minste wat je kunt zeggen van ‘Bevergem’, de prestigieuze televisieserie die in 2015 op Canvas zal te zien zijn, is dat ze door en door… West-Vlaams is. De uitgeweken Menenaar en standupper Bart Vanneste – alias Freddy De Vadder – neemt de hoofdrol voor zijn rekening. Enkele van zijn bevriende West-Vlaamse mede-acteurs werden gevraagd om, naast hem, zelf hun personage in te vullen. “Ze mochten dat personage enten op wie ze zelf zijn”, aldus acteur Gilles De Schryver (29), voor ‘Bevergem’ actief als producent. “De personages waren er bij manier van spreken eerder dan het verhaal zelf.”

Dat was ook de reden waarom het draaien van ‘Bevergem’ een tijdlang op zich liet wachten. “De scenaristen wilden kost wat kost levensechte figuren bekomen”, benadrukte Gilles De Schryver.

Schrijven is schrappen

Drie jaar waren ze met dat schrijven bezig. “Schrijven is nu eenmaal schrappen. Naast Bart zelf bouwden ook Wannes Cappelle, Dries Heyneman en regisseur Gilles Coulier mee aan het scenario. Het eindproduct? Niet enkel een komische reeks maar even goed een komedie met een zwart randje aan”, aldus de makers. “Eén met een lach en een traan. Een serie die diep zal snijden maar ook zal doen gieren!”

Wat deze ‘zwarte comedie’ volgens Gilles ook zeer herkenbaar moet maken is het West-Vlaamse dialect dat er in wordt gesproken. “Geen tussentaal maar een ruig dialect. Zoals het haast nooit eerder te horen was in een komische VRT-serie. Niet uitgesloten maar evenmin beslist is dat de reeks zal worden ondertiteld.”

Wankelende façades

Waarover het dan precies gaat in Bevergem? Gilles: “Om duistere redenen vlucht Freddy De Vadder weg uit Gent en duikt onder in… Bevergem. Waarom hij dat doet weet niemand. Zelf doet hij er ook het zwijgen toe. Hij installeert zich in een loft. De passieve aanwezigheid van deze anti-goeroe blijkt evenwel een therapeutische invloed te hebben op de lokale bevolking. De Vadder brengt de zorgvuldig opgebouwde façades aan het wankelen waardoor het natuurlijke evenwicht van het dorp geleidelijk aan wordt verstoord. Bevergem wordt daardoor uiteindelijk een sarcastisch, nostalgisch drama over vrijheid, identiteit en vluchtgedrag.

De cast bestaat uit o.a. Bart Vanneste, Wannes Cappelle, Maaike Cafmeyer, Wim Willaert, Piet De Praitere, Ann Tuts, Han Coucke, Sébastien Dewaele, Zouzou Ben Chikhra, Ilse De Koe, Dries Heyneman, Isabelle Van Hecke, Anemone Valcke en Luc Dufourmont. Daarnaast zijn er enkele honderden figuranten. Ook de vader van actrice Ann Tuts die in Zwevegem woont doet mee! Een deel van de opnames vond plaats in Kooigem. De makers vonden dit pittoreske dorp een prima passe-partout voor het denkbeeldige ’Bevergem’. Er werd ook gedraaid Zwevegem, Sint-Denijs en in een privé-zwembad in Harelbeke.

Anders dan ‘Eigen kweek’

Of er enige gelijkenis zal zijn met de populaire Eén-reeks ‘Eigen Kweek’, wilden we tenslotte weten. Gilles: “Behalve het West-Vlaamse dialect en het feit dat drie acteurs (Wim Willaert, Maaike Cafmeyer en Sébastien Dewaele) in ‘Eigen Kweek’ waren te zien, is er in ‘Bevergem’ weinig analogie met ‘Eigen Kweek’ te vinden”, aldus nog De Schryver. “De twee reeksen met elkaar vergelijken houdt geen steek. Tenzij dan dat ze beiden, wegens de grote herkenbaarheid, hoog zullen scoren!”

Het gros van de 64 voorziene draaidagen zit er nu op. Alles draait op schema. Zowel de gemeente Zwevegem als de stad Kortrijk leverden heel wat logistieke steun en Kortrijk deed ook er nog een financiële inbreng bovenop: 35.000 euro dit jaar, 30.000 euro volgend jaar. Dat ‘Bevergem’ zal beklijven, daar is iedereen nu al zeker van!

Tekst: Bernard Vancraeynest

Foto's: © De Wereldvrede

Meer UiTgelicht

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid