IBBA Festival brengt de rijkdom van koperblaasmuziek naar het grote publiek

Met de vierde editie van de International Belgian Brass Academy wordt Harelbeke het mekka van de koperblazers! Van zaterdag 9 mei 2015 tot en met vrijdag 15 mei 2015 wordt Cultureel Centrum Het Spoor het trefpunt van dit evenement. Als enige project van die duur en grootte neemt IBBA een unieke plaats in binnen West-Europa. Met dit tweejaarlijkse festival willen de organisatoren een zo breed mogelijk publiek aanspreken met de artistieke en verbazende diversiteit die de koperblaasmuziek rijk is. Enerzijds zullen internationaal gerenommeerde top-pedagogen specifieke masterclasses geven aan conservatoriumstudenten en aan leerlingen van het deeltijds kunstonderwijs. Anderzijds staat er ook een indrukwekkende reeks concerten op het programma. Twee bezielers van het project, trompettist Steven Devolder en zijn partner Katrien Van Hoecke, wisten alvast onze muzikale interesse voor de IBBA heel erg te prikkelen.

Hoe is bij jullie, als bezielers van het project, het idee gegroeid om een International Belgian Brass Academy te organiseren?

In 2009 vond de allereerste editie van IBBA plaats, destijds een samenwerking tussen Belgian Brass en Basilica Festival van Vlaanderen Limburg, te Tongeren. Ondertussen is IBBA verhuisd naar het andere uiterste van het land, waar een nieuwe partner werd gevonden, de stad Harelbeke. Sinds 2013 is deze stad de betrouwbare, enthousiaste gastheer geworden voor het festival. We krijgen onder andere de artistieke medewerking van het harmonieorkest “De Vooruit” en de volledige accommodatie in het Cultureel Centrum “Het Spoor”. Ook de muziekschool van Harelbeke wordt hierin nauw betrokken en vormt op haar beurt een brug naar de jonge muzikanten en ook naar de amateurmuzikanten toe.”

Iedereen is welkom!

Wat is het doel van de International Belgian Brass Academy?

Belgian Brass neemt de taak op zich om de koperblaasmuziek in de kijker zetten en te promoten via het IBBA-festival. De Brass Academy bevat een pedagogisch luik en een concertant gedeelte. De studenten worden een week lang ondergedompeld in een “koperbad”, een inspirerende en motiverende invloed op hun verdere ontplooiing als muzikant. Er wordt hen zodoende de unieke kans geboden om in contact te komen met en les te krijgen van internationaal gerenommeerde solisten en pedagogen. Ook het contact met buitenlandse studenten is een positieve en stimulerende ervaring. Het concertante luik garandeert een heel gevarieerde programmatie (van klassiek tot jazz), waarin elke muziekliefhebber zijn gading zal vinden.”

Welke koperblazers kunnen deelnemen aan de masterclasses van de International Belgian Brass Academy?

IBBA ontvangt elke gemotiveerde koperblazer: leerlingen van het DKO (deeltijds kunstonderwijs), amateurmuzikanten uit de Hafabrawereld, conservatoriumstudenten uit binnen- en buitenland. De masterclasses worden goed en doordacht georganiseerd, dit wil zeggen naargelang het individuele niveau van de deelnemers, worden er gelijkwaardige studentengroepen samengesteld.

In welke zin zal deze vierde editie verschillen van de vorige drie edities?

De bredere toegankelijkheid, zowel wat het pedagogische gedeelte betreft als de concertprogrammatie, is zonder twijfel de grootste vernieuwing. Het festival staat open voor “alle” niveaus, dit wil zeggen voor semi-professionelen én DKO-leerlingen. Naast buitenlandse kopervirtuozen concerteert nu ook jong talent van eigen bodem. Het inschrijvingsgeld is heel democratisch.

IBBA is uniek festival

Hoe uniek is de International Belgian Brass Academy in het HaFaBra muzieklandschap?

Harmonies, fanfares en brassbands hebben de voorbije decennia een enorme evolutie ondergaan. Een goede scholing voor amateurmuzikanten, het aanwerven van professionele dirigenten en onze internationaal gerenommeerde componisten voor dit medium, hebben geresulteerd in veel goede tot top amateurorkesten. We stellen vast dat gedreven amateurspelers ook bijzonder kritisch kunnen zijn voor zichzelf en een “honger” hebben naar “nog beter het instrument bespelen”. In die zin kan IBBA ook voor hen een grote muzikale voldoening betekenen. In vorige edities konden we reeds rekenen op hun sympathieke aanwezigheid bij de concerten. Het is dus ook voor hen een kleine stap om aan de masterclasses deel te nemen.

Welke masterclasses en concerten mag de muziekliefhebber zeker niet missen en kunnen jullie ons aanbevelen?

Alle masterclasses en concerten zijn ten zeerste aan te bevelen. Niet te missen is de ongelofelijk straffe dame en pedagoge Frøydis Ree Wekr (Noorwegen, hoorn). Adam Rapa (USA, trompet), Ian Bousfield (ex-Wiener Philharmoniker,trombone) en alle leden van het gekende Spanish Brass (reizen reeds 20 jaar de wereld rond) zullen doceren en concerteren. Thomas Gansch (trompet, Mnozil Brass) brengt een ludiek programma, een combinatie van theater en muziek. “Tristesse d’une étoile”, een muzikale ode aan de dichters uit de Groote Oorlog, is een echte aanrader! Deze wereldcreatie van componist-dirigent Robert Groslot wordt uitgevoerd door Belgian Brass, de broers Desimpelaere en solisten Hanne Roos (sopraan) en Wilfried Van den Brande (bariton) en kadert in het unieke GoneWest project. OTO-machine, de gloednieuwe vijftienkoppige funkband rond saxofonist-zanger Frank Deruytter, belooft ook een topconcert te worden. Last but not least raden we het concert met O’Brass aan, een 12-koppig koperensemble dat gevormd is met studenten tijdens en uit de vorige IBBA-editie. Ondertussen mogen ze zich laureaat noemen van de Klarawedstrijd “Supernova”. Dit bewijst zonder twijfel de inspirerende invloed van IBBA en zijn stichter, Belgian Brass.

Hoe zijn jullie er opnieuw in geslaagd om zo’n aantrekkelijk programma van masterclasses en concerten met internationaal befaamde koperblazers te organiseren?

Het voorbije decennium is Belgian Brass er in geslaagd een internationaal netwerk uit te bouwen en kan het ensemble ondertussen rekenen op muzikale partners en vrienden wereldwijd. Het samenbrengen van internationale topsolisten op IBBA is hier het rechtstreekse gevolg van.

In 2017 een vijfde editie van de IBBA. Wat hopen jullie dan te kunnen brengen?

We zijn heel dankbaar dat de stad Harelbeke en ook de muziekacademie een hart hebben voor de kopermuziek en dit project ondersteunen. We hopen dan ook van harte in de toekomst met deze partners verder in zee te kunnen gaan en zo een vijfde editie in 2017 te kunnen verwezenlijken.

Wanneer is deze vierde editie van de IBBA echt geslaagd voor jullie?

Een talrijke opkomst van studenten en concertgangers is uiteraard een betrachting, maar nog belangrijker zijn de tevreden en voldane gezichten na zo’n intensieve koperweek. Dit is onze stimulans voor een volgende IBBA-editie.

Tekst: Ineke Coolsaet

Voor elke muziekliefhebber die nog meer info wenst: www.ibba.be.

Meer UiTgelicht

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid