Het nieuwe cultuurprogramma van Spikkerelle Avelgem: een aanbod dat je uit de zetel lokt

Spikkerelle Affichebeeld

De zomer loopt op z’n einde en de dagen worden korter, killer en donkerder. Een tijd om thuis te blijven en in de zetel onderuit te zakken voor de televisie? Dan is dat buiten het nieuwe cultuurprogramma van Spikkerelle in Avelgem gerekend. Cultuurliefhebbers, maar evengoed ook cultuurleken, kunnen ook voor het nieuwe cultuurseizoen hun hartje ophalen aan het rijkelijke aanbod van het cultuurcentrum. Er is voor elk wat wils: theater, muziek, humor, workshops, lezingen, film, exposities… en dit zowel voor jong als oud! UiT in Zuidwest lichtte vijf tips uit het aanbod uit en vroeg aan programmator Kristl Lambert waarom deze vijf tips de moeite waard zijn.

TIP 1  Joost Zweegers- Novastar: “Een grote artiest waar lokaal theatergezelschap Tope graag plaats voor maakte.”

Op 6 november staat een grote artiest geprogrammeerd. Kristl Lambert is erin geslaagd om niemand minder dan Joost Zweegers, beter bekend als de zanger van Novastar, te strikken voor een uniek concert in de zaal van cultuurcentrum Spikkerelle.

Wat er zo uniek is aan dit concert?

"Ten eerste is het een try-out, wat inhoudt dat het publiek de primeur krijgt om dit concert van Joost Zweegers solo mee te maken voor hij naar grotere steden en zalen trekt. Bovendien heeft het theatergezelschap Tope hun jaarlijkse voorstelling speciaal voor dit concert verzet zodat Joost met zijn solovoorstelling alsnog op het programma zou kunnen staan. “Het is een unieke kans om een grote artiest aan het werk te zien in een intiem kader (ca. 300 mensen in één zaal) en daarboven ook nog eens dicht bij huis. Voor zo’n grote productie ligt het prijskaartje in grotere zalen ook wat hoger dan in een kleinere zaal zoals Spikkerelle. Het is een buitenkans die je met andere woorden niet mag laten liggen.” aldus Kristl Lambert.

Wil je graag Joost Zweegers “pur sang”, met piano en gitaar, aan het werk zien? Stip dan zeker vrijdag 6 november aan in jullie agenda! Hij brengt vooral nieuw werk maar ook klassiekers als “Never Back Down” zullen in zijn setlist zeker niet ontbreken!

TIP 2 Janne Desmet - Hier waak ik: “Jong lokaal komisch talent dat theater brengt met een knipoog naar de leefwereld van jongeren” 

Bij Cultuurcentrum Spikkerelle zetten ze niet enkel grote, alom bekende artiesten in de spotlights. Ook lokale, opkomende talenten verdienen volgens programmator Krist Lambert een plaats in het programma om op het podium hun ding te komen doen. Zo krijgt ook Janne Desmet, afkomstig uit Zwevegem, de kans om het publiek van haar komisch theatertalent te overtuigen.

“Ik zag ze zelf al aan het werk en vind het een straffe, komische actrice. Doordat ze het in haar voorstelling vooral over thema’s heeft die dicht bij de leefwereld van jongeren aanleunen, weet ze een jong publiek aan te trekken om naar theater te komen kijken. Dit is niet altijd zo vanzelfsprekend gezien dit soort publiek niet vaak uit zichzelf voor een avondje theater zal kiezen.” aldus Kristl. Dit wil echter niet zeggen dat Hier waak ik het ouder publiek niet zal smaken. Vooral voor mensen uit de streek zullen bepaalde stukken herkenbaar zijn. Ze heeft het enerzijds over diefstal, maar anderzijds ook over haar jeugd in Zwevegem, foute schooljuffen en het verschil tussen ASO, TSO en BSO.

Kom vooral zelf oordelen op vrijdag 29 april en beleef theater op een humoristische en verrassende manier! 

TIP 3 Stand-up comedy night: “Voor de durvers op de eerste rij”

Ook humor kon in het nieuw cultuurprogramma niet ontbreken. Onder het motto “lachen is gezond” sloegen jeugdhuis Krak en cultuurcentrum Spikkerelle de handen in elkaar voor deze comedy night. “Omdat een deel van het doelpubliek van Spikkerelle en jeugdhuis Krak ver uit elkaar ligt willen we met deze samenwerking de kloof tussen beide verkleinen.” aldus Kristl Lambert.

Tijdens de comedy night komen onder andere gevestigde waarden Gunther Lamoot en David Galle aan bod. Waarover ze het zullen hebben is voor iedereen een verrassing. Feit is dat ze pure comedy zullen brengen, gewapend met enkel een micro in de hand. Maar Spikkerelle zou Spikkerelle niet zijn als ook aanstormend talent geen kans zou krijgen om een sterk staaltje comedy te presenteren. De twee gevestigde waarden Gunther en David namen aanstormend talent Koen Rijsbrack onder hun vleugels om hem de bekendheid te geven die hij verdient. Deze drie stand-uppers zullen door middel van improvisatie het publiek weten te verrassen maar vooral ook uit te dagen. Door de kleine afstand tussen stand-upper en publiek is de eerste rij dus vooral aan de durvers volgens Kristl.

Wil je je lachspieren graag eens trainen en een plezante avond beleven? Kom dan zeker op 3 oktober naar deze verrassende stand-up comedy night! 

TIP 4 Nellie en Cezar zijn jarig :  “Een voorstelling over een populair thema bij de allerkleinsten, gespeeld door twee bekende figuurtjes.” 

Dat ze bij cultuurcentrum Spikkerelle ook voor hun nieuw cultuurseizoen een heel breed publiek willen aanspreken, bewijzen ze nogmaals door de familievoorstelling Nellie en Cezar zijn jarig te programmeren. Hiervoor bundelden Spikkerelle en de gezinsbond van Avelgem de krachten. Met deze voorstelling willen ze vooral jonge gezinnen in hun programma betrekken.

De figuren Nellie en Cezar zijn vooral bekend van de boekjes met versjes en rijmpjes en de tekenfilm. Ze zijn ook voor programmator Kristl geen onbekenden. Als moeder van een 3-jarig dochtertje kent ze Nellie en Cezar als geen ander. Deze keer vinden de muis en de kikker het echter tijd om al die lieve kinderen en ouders zelf te ontmoeten. Omdat ze jarig zijn geven ze een heus verjaardagsfeest met veel toeters en bellen. En laat dat nu net een thema zijn dat bij de allerkleinsten erg populair is. “Op school is het verjaardagsfeest altijd een groots gebeuren. Maar ook thuis speelt mijn lieve dochter graag dat ze jarig is. Gelukkig blijft het bij fantasie en moeten we niet elke keer nieuw speelgoed voor haar kopen” aldus Kristl.

Wil je je allerkleinste spruit(en) zien glunderen van geluk tijdens het meest spetterende verjaardagsfeest ooit? Of wil je nu zelf als ouder eens weten wie Nellie en Cezar écht zijn en je kindertijd opnieuw beleven? Mis dan zeker dit verjaardagsfeest niet op zondag 20 december!

TIP 5 Raf Walschaerts - Jongen Toch : “Een positief onthaalde voorstelling over herkenbare thema’s.”

Last but not least werd ook Raf Walschaerts als tip uit het cultuurprogramma gehaald. Hij is beter bekend als één van de cabaretiers van Kommilfoo. Met Kommilfoo bracht hij al verschillende unieke voorstellingen. Dit keer brengt hij, met piano en gitaar, solo een mix van cabaret, theater en muziek over het leven, de liefde en andere herkenbare thema’s.

Volgens Kristl is het een buitenbeentje in het programma omdat het een mix is van cabaret, toneel en concert. Tegelijk vat dit echter de ideale mix samen die Spikkerelle met haar programma wil aanbieden.  “De voorstelling is uniek omdat het één van de weinige kansen is om ”Jongen toch” van Raf Walschaerts nog te kunnen zien. Hij speelde eerder al in grotere zalen en steden en de voorstelling werd met lovende kritiek onthaald.” 

Een echte aanrader dus voor wie “Jongen toch” op de valreep nog wil zien, en dit in intiem kader! Hij is op 18 maart te zien in de theaterzaal van Spikkerelle. Save the date! 

Tekst: Eva Dekeyser

Info

Het volledige programma en alle informatie over tickets vind je op: www.avelgem.be/uitinavelgem/spikkerelle

Benieuwd naar het nieuwe cultuurseizoen in andere cultuurhuizen van de regio?

CC Wevelgem CC De Steiger Schouwburg Kortrijk CC De Schakel

Meer UiTgelicht

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid