Focus op vluchtelingen en migratie

Pijnlijke actualiteit inspireert Kortrijk tot uniek creatief programma

In de krant, op de radio, op televisie en misschien zelfs in de eigen buurt. … We kunnen er niet meer omheen: dagelijks worden we geconfronteerd met beelden en verhalen van mensen op de vlucht. Voor oorlog, vervolging, armoede… Nooit eerder waren er meer vluchtelingen dan vandaag. En weinig onderwerpen leiden tot meer discussie dan de opvang van asielzoekers.

In november en december focust de Kortrijkse bib op dit brandend actuele thema. Samen met Vormingplus, Stad Kortrijk en enkele partnerorganisaties organiseert ze enkele activiteiten die inzoomen op de vluchtelingenproblematiek. Beschouwende avonden worden afgewisseld met film, debat en dialoog. Ook is er ruimte voor bezoek en ontmoetingen.

Pilootproject

FOCUS op vluchtelingen is een pilootproject van de Kortrijkse bibliotheek. “Als het aanslaat, willen we in de toekomst vaker met themamaanden aan de slag”, legt Vincent Coomans uit. “Daarbij zullen we steeds verschillende aspecten binnen een bepaald thema belichten. Zowel op een zeer actieve als een meer passieve manier, via lezingen, workshops, vormingen…”

Jan Blommaert trapt de themamaand af met de lezing Let op je woorden. “Een zeer interessante lezing”, belooft Vincent. “Blommaert focust op de manier waarop we vluchtelingen aanspreken. Hoe noemen we hen? Blommaert benadert de problematiek met een taalkundige insteek. Wat is een politieke vluchteling? Wat is een economische vluchteling? Daarover bestaan heel wat misvattingen in de politiek en in de media.”

Let op je woorden. De sociale strijd als taalstrijd, Jan Blommaert

maandag 9 november 2015 | 19u30 - 21u30

Jan Blommaert

Eind november staat een ontbijtlezing op de kalender. “Een beetje in navolging van Boterhammen in de bib”, horen we. Het boek van Karel Strobbe vertelt het verhaal van de vluchtelingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. “We gaan op zoek naar een raakvlak tussen de manier waarop we vandaag kijken naar mensen die ons land binnenkomen en de vlucht die onze eigen voorvaderen zelf gemaakt hebben. We hopen zo het besef te creëren dat we niet te kort door de bocht mogen gaan”, vertelt Vincent.


Ontbijt met boek: Van onze jongens geen nieuws, Karel Strobbe

zaterdag 28 november 2015 | 10u00 - 11u30

De initiatieven van de bib mikken op een divers publiek. Enerzijds zijn er de lezingen waarmee ze een heel breed publiek willen aantrekken. Daarnaast is er de workshop A Digital Welcome to Belgium die zich tot de vluchtelingen zelf richt. “Hier hebben we een specifieke doelgroep voor ogen. We willen de mensen tools aanbieden die ze écht kunnen gebruiken. In een tweede fase willen we ook de mensen bereiken die met hulpverlening voor die groep bezig zijn.”


A Digital Welcome to Belgium, infoworkshop 

zaterdag 14 november 2015 | 10u30 - 12u30

Geen ontspannend theater

“Onze collega’s van de bib zijn met het initiatief van deze themamaand op de proppen gekomen”, bevestigt Anne Vandamme van Stad Kortrijk. “Onderweg zijn wij bij de programmatie betrokken geraakt.” “We bieden erg diverse activiteiten aan”, gaat Anne verder. “Zo zijn er debatavonden, een filmvoorstelling, ontbijt met boek, een bezoek aan het opvangcentrum van het Rode Kruis Menen…”

Anne Vandamme is verantwoordelijk voor de theatervoorstelling Reizen Jihad. “Deze voorstelling van ’t Arsenaal in Mechelen is slechts een drietal keer opgevoerd, maar kon al rekenen op heel positieve reacties. Dit stuk maakt echt wel iets los.” In de namiddag is er een schoolvoorstelling voor leerlingen van de derde graad secundair onderwijs. ’s Avonds is het grote publiek welkom in de grote zaal van de Schouwburg. “Het thema radicalisering is natuurlijk niet evident. Dit is niet zomaar een ontspannend avondje theater, maar gezien de actualiteit zeker de moeite waard!”


Reizen Jihad, theatervoorstelling
dinsdag 1 december 2015 | 20u15

Debatteren en bezoeken

Ook Vormingplus is bij de themamaand betrokken. “Wij werden door de bibliotheek van Kortrijk uitgenodigd om na te denken over een onderwerp voor hun eerste themamaand”, licht Maarten Vanhee toe. “Al snel zijn we bij migratie en vluchtelingen uitgekomen, een thema dat dit najaar pijnlijk actueel blijkt. Op het programma staan eigen activiteiten maar ook evenementen van de bib en andere partners. De inhoudelijke rode draad houdt alles samen.”

Vormingplus nodigt Ine Roox, journaliste bij De Standaard, uit voor een debatavond met als titel Blik op… Fort Europa. Als gastspreker staat Ine Roox in voor een grondige inleiding tot het thema. Zo is ze zelf vluchtelingen vanuit Syrië en Turkije naar hier gevolgd. “De journaliste zal voorbeelden uit Italië en andere Europese landen aanbrengen en op basis daarvan overstappen naar de aanpak in onze regio”, aldus Maarten. “Nadien gaan enkele mensen in debat. Dit keer staan burgerinitiatieven centraal. Aan het woord zijn buddygezinnen en mensen die inzamelacties op poten gezet hebben. Is dit zinvol? Wat brengt het op op lange termijn? Dergelijke vragen zullen ze proberen te beantwoorden.”

Blik op... Fort Europa, Ine Roox 

dinsdag 17 november 2015 | 19u30

Ook het creatief literaire - nog ietwat mysterieuze - project van de Kortrijkse Letterzetter trekt de aandacht. Maarten licht een tipje van de sluier: “Letterzetter Bart Jaques is in feite de stadsdichter van Kortrijk. Hij neemt enkele jonge mensen, die allen met woord bezig zijn, onder zijn hoede. Hun werd gevraagd om mensen van etnisch culturele minderheden te interviewen. Het resultaat verwerken ze in een lied, een gedicht…”
De creatieve producten zullen uiteindelijk aan het grote publiek getoond worden. “Dit wordt nog concreet uitgewerkt”, klinkt het. “In de loop van december zullen deze verhalen - waarschijnlijk in de bib - worden getoond of opgevoerd, misschien wel gekoppeld aan een kleine tentoonstelling.”


Literaire interventies

doorlopend tussen 25 november en 15 december 2015

www.facebook.com/letterzetterkortrijk

Op 10 december wordt de film The Art of Becoming vertoond. Deze poëtische documentaire gaat over drie minderjarigen uit Afghanistan, Syrië en Guinee. Co-regisseur Catherine Vuylsteke - auteur van Vroeger is een ander land - komt de film toelichten.


The Art of Becoming, filmvoorstelling
donderdag 10 december 2015 | 19u30
Open School - Sint Elooisdreef Kortrijk | reserveren via www.vormingplusmzw.be of 056/26 06 00

Voor wie meer van een concrete, tastbare aanpak houdt, is er het geleide bezoek aan het Rode Kruis-opvangcentrum van Menen, georganiseerd door OCMW Wevelgem en CC Wevelgem. Je neemt met eigen ogen waar hoe de opvang van asielzoekers ineen zit en welke rol het Rode Kruis erin speelt. Bij een drankje kan worden nagepraat met de bewoners tijdens het vrijdagavondcafé De Kosmopoliet.

Bezoek aan Rode Kruis Opvangcentrum in Menen 

vrijdag 11 december 2015 | 18u30
Stationsstraat 15 Menen | inschrijven via cultuurcentrum@wevelgem.be of 056/43 34 95 www.ccwevelgem.be

Meer info over het uitgebreide programma van FOCUS op vluchtelingen vind je terug op https://focusopblog.wordpress.com

Tekst: Marie Carpentier

Meer UiTgelicht

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid