Festival van Vlaanderen Kortrijk 2016

Zevende editie Festival van Vlaanderen Kortrijk Classic with a twist brengt opnieuw een wervelend muzikaal programma

Van 14 april tot en met 1 mei gaat de zevende editie van het Festival van Vlaanderen Kortrijk Classic with a twist door. Op diverse concertlocaties in Kortrijk, Gullegem en Zwevegem vinden maar liefst zeventien projecten plaats. Joost Fonteyne, directeur van het Festival van Vlaanderen Kortrijk maakt ons wegwijs in het rijkgevulde programma.

Hedendaags, klassiek en geluidskunst 

Het programma is niet rond een bepaald thema opgebouwd. “De afgelopen jaren hebben we dit nooit gedaan. Soms hebben we wel een thematische opbouw in een project in het festival gestoken, zoals bijvoorbeeld vorig jaar Factory en dit jaar Bos. Vanaf 2017 komt hier wel verandering in. Dan gaan we thematisch werken met brede thema’s waar we een verhaal in onderbrengen. Dit jaar is het een festival zonder thema. Kernwoorden bij het festival zijn hedendaags, klassiek en geluidskunst met topartiesten die Kortrijk en Vlaanderen bezig moet gezien hebben.”

Joost Fonteyne, directeur van het Festival van Vlaanderen Kortrijk licht het programma van het festival toe ©Ineke Coolsaet

Dit jaar zijn er geen grote vernieuwingen of veranderingen op te merken in het programma. “Het festival is een verderzetting van wat we de laatste zes jaar gedaan hebben. We leggen altijd andere accenten. Dit jaar is dit het bosproject. In een natuurlijke omgeving met muzikanten, geïnspireerd op die omgeving ontwikkelen we een project. Het slotweekend wordt een klavierweekend waar we met heel veel goede solisten en ensembles zullen werken. Dit begint met pianist Julien Libeer en violist Lorenzo Gatto die nu juist de cd opgenomen hebben van de Beethovensonates die integraal in Flagey in Brussel begin april gespeeld zal worden. Onmiddellijk erna komt dit naar Kortrijk met het tweede deel. Ieder jaar is er voor de tentoonstelling Klinkende Stad een nieuw thema. Dit jaar is dit Sound of Silence.”

Drie vocale topensembles

Als we de clusters in het programma bekijken, zitten er een aantal speciale voorstellingen die de bezoeker zeker niet mag missen. “Als eerste hebben we dit jaar drie vocale topensembles in ons programma staan. Het is behoorlijk uitzonderlijk dat ze in één festival gebundeld worden. Dit zijn Collegium Vocale Gent, het Huelgas Ensemble onder leiding van Paul Van Nevel en dan Erik Van Nevel met het ensemble Currende die in ons bosproject op 23 april zullen optreden. Huelgas Ensemble opent ons festival op 14 april. Het Collegium Vocale Gent is voor vier dagen in residentie in Kortrijk omdat ze een nieuw project met Bl!ndman, het saxofoonkwartet, gaan hercreëren. Ze zullen dit in een nieuw verhaal brengen in de Sint-Amanduskerk in Zwevegem op 27 april.”

Drie strijkkwartetten 

Dit jaar staan er in het genre van het strijkkwartet toptalenten geprogrammeerd. “Een tweede luik is dat we dit jaar drie superstrijkkwartetten laten concerteren. Ze komen uit Québec, Parijs en Brussel. De twee buitenlandse kwartetten zijn heel ervaren kwartetten. Het Quatuor Zaïde uit Parijs is al voor de derde keer de gast op ons festival. Dit kwartet wordt door vier jonge dames gevormd die telkens opnieuw topniveau brengen. Internationaal kapen ze prijs na prijs weg. Op 22 april zullen ze samen met de Italiaanse pianiste Béatrice Rana, een aankomend internationaal toptalent musiceren in het pianokwintet van Robert Schumann."

"Het optreden van het Quatuor Bozzini organiseren we samen met het Penhuis in Kortrijk. Bozzini presenteert werk van een Nederlandse componiste en schrijfster Rozalie Hirs. Het laatste kwartet is Quatuor MP4, een fantastisch jong strijkensemble, dat ook een bijzonder concert zal brengen. Dit project loopt in samenwerking met Bart Vandevijvere, een schilder uit Kortrijk. Bart maakt speciaal voor dit project een schilderij op basis van een strijkkwartet van Salvatore Sciarrino die ook terugkomt in het werk met Collegium Vocale Gent. Er zal een concert zijn waarbij je in dit schilderij via video en macro-opnames gezoomd wordt. Naar aanleiding van die creatie hebben we dit ensemble geprogrammeerd.” 

Klavierweekend 

Een derde aspect van deze editie is het klavierweekend dat het slotweekend van dit festival vormt. “Het concert van pianist Julien Libeer en violist Lorenzo Gatto is een aanrader. Pianist Jan Michiels, uit Izegem afkomstig, brengt een hommage aan Johann Sebastian Bach. Waar ik ook heel erg naar uitkijk, is het optreden van het Rondane Kwartet. De vier pianisten zullen samen de compositie Canto Ostinato van de Nederlandse componist Simeon ten Holt ongeveer twee uur lang, afhankelijk van hoe ze combineren, uitvoeren. Honderd muzikale cellen, modules worden gecombineerd door de pianisten. Het is een heel ritmisch, muzikaal toegankelijk, pulserend werk.” 

Bos

Het bosprogramma, samengesteld door Guy Vandromme, belooft dit jaar een uitzonderlijke muzikale ervaring te worden. “Het zal een heel gevarieerd programma zijn waarbij Currende polyfonie zal zingen. Het Akhtamar String Quartet zal Oosterse tradities met Westerse muziek in het bos combineren. De Belgische accordeoniste Barbara Ardenois en de Marokkaanse zangeres Karima el Fillali zullen ook aan dit project deelnemen. In het provinciaal domein van Bergelen zal het publiek zelf zijn parcours kunnen uitstippelen. Er zullen zeven verschillende acts te zien zijn om dan samen te komen voor het slotconcert op één centrale locatie. In een tipitent zullen mensen kunnen eten en drinken. De ondertitel van dit evenement is If you go down in the woods today, you’re sure of a big surprise.” 

Sound of silence

Het vijfde project dat een aanrader is, is de tentoonstelling Klinkende Stad. “Het is een traditie van ons festival waarbij we internationale geluidskunst presenteren in ons festival. Daar werken we met thema’s. Dit jaar draait de tentoonstelling rond stilte. Het lijkt contradictorisch om iets te doen rond geluidskunstenaars en stilte, maar veel van die kunstenaars produceren werk dat niet klinkt. Dit is voor hen een ijkpunt ten opzichte van het geluid dat ze maken, een nulmeting of ook werk dat amper klinkt. Dit is een uitnodiging om nog scherper te gaan luisteren naar wat er rondom jou gebeurt. Elf verschillende geluidsprojecten zullen we in het ex-Broelmuseum presenteren. Het zal een museale tentoonstelling worden.”

Kom met je UiTPAS

Het volledige festivalprogramma zijn UiTPAS activiteiten. Spaar punten en geniet van de omruilvoordelen. Mensen met een UiTPAS aan kansentarief genieten 80% korting.

Omruilvoordelen UiTPAS Festival Kortrijk

  • gratis drankje: 5 punten
  • gratis rondleiding Klinkende Stad: 5 punten
  • gratis Classic with a Twist-tas: 15 punten 
  • breng gratis een -26 jarige mee: 20 punten

Het volledige programma vind je hieronder en op www.festivalkortrijk.be

Tekst: Ineke Coolsaet

Meer UiTgelicht

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid