De Nieuwe Lichting 2015 - Zinger

De Nieuwe Lichting 2015

Zinger - Tristesse met een warme gloed

De Nieuwe Lichting 2015 van Studio Brussel kleurt heerlijk West-Vlaams. Zinger is één van de laureaten. Een band met roots in Gent en Koksijde, maar ook in Deerlijk, waar zanger Pieter Deknudt woont.
UiT ontmoet hem een kleine week na de finale van De Nieuwe Lichting. Het is de eerste dag waar er sprake kan zijn van ‘stilte na de storm’.
 

“De hectiek is eindelijk wat voorbij. Het was heel plezant, maar ook wel slopend. Op elk moment van de dag ben je ermee bezig. Je denkt na over het ronselen van stemmen. Zelfs ’s avonds, als je in bed ligt. Dan denk je aan wat je op dat moment allemaal zou kunnen doen om je kansen te vergroten. Je zit volledig in die cocon. Het is pas vanochtend dat ik wakker werd met het idee om verder vooruit te kijken.”

Maar Zinger was niet aan zijn proefstuk toe met De Nieuwe Lichting. In 2011 werden ze al winnaar van De Beloften, het Gentse rockconcours. En verrassend: dat was hun eerste optreden in hun huidige bezetting. “We hadden zelfs pas die dag voor de eerste keer gerepeteerd met die bende. We hebben veel geluk gehad om daar te winnen.” Geluk of geen geluk, na De Beloften kreeg Zinger heel wat speelkansen. Maar toen ze de studio ingingen, kwam het bericht dat een vriend van hen overleden was. Dat maakte een abrupt einde aan de opnames. “In 2012 zijn we dan helemaal van nul opnieuw begonnen. We hebben twee jaar hard gewerkt, maar zonder daar veel mee naar buiten te komen. Het heeft even geduurd voor we die ingrijpende gebeurtenis konden omzetten in muziek. Maar nu voelt het alsof de puzzelstukjes in elkaar vallen. We zijn hier al twee jaar mee bezig in ons hoofd. Het is leuk dat dit het eindpunt mag zijn. Of het begin.”

De climax van hun nieuwste avontuur gaat natuurlijk wel wat verder terug. Naar een project onder de naam ‘Reveil’. En zelfs daarvoor nog, naar de opnames van de clip voor hun single ‘Grace (Everybody’s Dying These Days)’. Die song vindt zijn oorsprong in het overlijden van vier jonge gasten uit Deerlijk. Eén daarvan was muziekbuddy Robbie. “Daarover hadden we onze single ‘Grace’ geschreven. En voor het clipje wilden we iets doen met een truck. We waren in contact gekomen met Nico van de Belgian Truckers Club. Hij had de enige Chevrolet Bizon in Europa op de kop getikt. Hij zei ons: “Jongens, geef mij zes maand, ik maak die truck in orde en we doen dat samen.” We zagen dat allemaal geweldig zitten.” Maar nog voor die zes maanden voorbij waren, kregen de jongens van Zinger een mailtje. Van Frans, de beste vriend van Nico. Nico was overleden. Een hartaderbreuk.Zinger

“Op dat moment wilden we bijna opgeven. We hadden het gevoel dat er een vloek over dat lied hing. Iedereen die ermee te maken had, viel dood. Maar zijn maten wilden ermee doorgaan. Zij hebben de truck afgewerkt en ons gebeld om het eindresultaat te gaan tonen aan Nico. En dat is het clipje geworden. De dag waarop we voor het eerst in de koplampen van die geweldige truck een glaasje bubbels stonden te drinken, op het kerkhof. Dat was een nieuw gevoel voor mij. Enerzijds een beetje tristesse, maar anderzijds een warme gloed, onnozel doen, lachen,…” Een dubbel gevoel dat Pieter meebracht naar Deerlijk. Om die vier overleden jongeren te eren. ‘Reveil’ was geboren. Een cultureel evenement op het kerkhof van Deerlijk. Met toeters en bellen. Het leverde de Cultuurtrofee van Deerlijk op. “Die Cultuurtrofee op zich was niet het belangrijkste, maar wel de pakkende, positieve reacties. Wij, Belgen, zijn niet zo goed in praten over de dood. We wilden dat wat bespreekbaarder maken. En dat is blijkbaar gelukt. Er was heel veel belangstelling. En dat had zo een grote impact op ons, dat we dat graag willen uitbreiden over heel Vlaanderen. Laat ons bij deze een oproep lanceren!”

En dat ze nu nog met datzelfde nummer op de radio kunnen komen, voelt goed aan. “Een optreden spelen is fantastisch, maar voor mij gaat het er vooral om dat het idee waar je twee jaar mee bezig bent, overkomt bij mensen. Dat ze begrijpen waar jij twee jaar mee bezig geweest bent. Dat het hen raakt.” Een idee dat uiteraard een muzikaal staartje krijgt. Zinger zit momenteel in de studio en brengt dit voorjaar een EP uit. "Hij komt er heel binnenkort. Meer mag ik nog niet verklappen", zegt Pieter.

Oren openhouden in de loop van het jaar dus!

Tekst: Stephanie Demasure

Via de volgende link kom je op de website van Zinger: www.zinger.be

Video

Voor de nieuwe clip stonden de bandleden van Zinger met een GoPro op het podium

De EP van de band is  uitgekomen via iTunes: https://itunes.apple.com/be/album/everybodys-dying-these-days/id99184783...

Lees hier het interview met streekgenoten en medewinnaars van De Nieuwe Lichting

 Fien Deman van I will, I swearen Klaas Tomme van St. Grandson

Meer UiTgelicht

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid