De Nieuwe Lichting 2015 - St Grandson

De Nieuwe Lichting 2015

Klaas Tomme is geboren in Heestert, opgegroeid in Avelgem en ondertussen is hij volbloed Gentenaar. Als bassist van St. Grandson won hij De Nieuwe Lichting 2015 en met zijn eigen band Ides Moon haalde hij ook nog de finale. Klaas is meer dan alleen muzikant. Hij is de vader van een innemende zoon en te midden van zijn drukke bestaan geeft hij ook muziekles in een middelbare school. In zijn pientere blik schuilt ambitie maar ook bescheidenheid en een gezonde dosis levensvreugde.

St Grandson

In den beginne was er de harmonie, de muziekschool en The Red Hot Chili Peppers

Klaas, je geeft muziekles, je bent de oprichter en zanger van Ides Moon en je bent bassist bij St. Grandson. Hoe is je liefde voor muziek ontstaan?

Toen ik net saxofoon begon te spelen in de muziekschool in Avelgem leerde ik iemand kennen die me introduceerde in de wereld van Jimi Hendrix, Radiohead en Red Hot Chili Peppers. Op een bepaald moment vroeg hij me om samen een band te beginnen. Hij wilde me echter niet op saxofoon maar op basgitaar. Ik ben dan maar op een oude Spaanse gitaar die ik ergens thuis heb gevonden alle baslijnen van Hendrix en de Peppers beginnen naspelen. Een aantal weken later kocht ik mijn eerste bas, speelde ik bij mijn eerste band en was ik vertrokken voor wat een lang en intensief parcours bleek te zijn.

Merk je gelijkenissen tussen de muziek die je toen maakte en de muziek die je nu creëert?

Ja, en vooral in de manier waarop ik beïnvloed ben door mijn muzikale helden. Ik voel dat de bands die ik vroeger goed vond een beslissende invloed hebben gehad op mijn muzieksmaak. Ik denk dat je op het muzikale vlak altijd terugkeert naar de muziek die je in je pubertijd heeft geraakt. Als je iets nieuws ontdekt zal dit qua sfeer bijna altijd raakvlakken hebben met de muziek van toen.

En daarna was er het vaderschap en de keuze om nooit volwassen te worden

Welke invloed heeft muziek gehad op je persoonlijke ontwikkeling?

In het begin wilde ik waarschijnlijk meer muzikant zíjn, dan dat ik het ook effectief was. Ik speelde muziek omdat ik me wilde bewijzen. Op school was ik niet bepaald een sterke leerling en muziek spelen heeft me toen echt recht gehouden; veel leerkrachten zullen dat trouwens beamen. Tijdens de speeltijden kreeg ik de toestemming om in het muzieklokaal te zitten want als ik kon spelen dan was het goed en deed ik geen ander kwaad.

Je bent op jonge leeftijd vader geworden en je hebt je studies gecombineerd met de opvoeding van je zoon. Het waren drukke tijden?

Sindsdien zijn het altijd drukke tijden geweest. Ik heb nooit de makkelijke weg gekozen maar ik heb dat ook nooit gewild. Voor ik vader werd, was ik op zoek naar wie ik was en wat ik wilde doen. Het vaderschap heeft me met mijn voeten op de grond gezet. Het heeft me verplicht mijn verantwoordelijkheden op te nemen. Ik heb regentaat muziek gestudeerd omdat ik als vader mijn zoon financiële stabiliteit wilde bieden. Net voor ik afstudeerde is de relatie met de moeder van mijn zoon op de klippen gelopen en plots was er ruimte en tijd om te beginnen aan een nieuwe studie. In het laatste jaar van mijn regentaat is ook mijn vader gestorven waardoor ik plots een klein beetje financiële vrijheid had. Ik stond toen voor de keuze om het geld te sparen of om het te investeren in mijn muzikale toekomst en ik heb zonder twijfelen voor het tweede gekozen.

Ides Moon

Je bent op korte tijd geconfronteerd met het vaderschap en met het overlijden van je eigen vader. Situaties waarmee vele van je leeftijdsgenoten nog geen ervaring hebben. Heeft dat je sneller volwassen gemaakt?

Ik denk niet dat ik ooit volwassen zal worden. Het enige wat ik heb, is een klein beetje maturiteit en een beetje, een zeer klein beetje, wijsheid.

En wat er daarna komt, zal daarna komen

Stel dat het niet lukt als muzikant, zijn al je investeringen dan voor niets geweest?

Absoluut niet. Op dit moment doe ik alles voor mijn muziek en mijn leven is goed. Alles waar ik nu mee bezig ben en alles wat ik nu beleef zijn ervaringen die me enorm veel inspiratie en vreugde geven en dat is op zich al voldoende. Ik heb een geweldig lief, een warme familie, ik haal veel voldoening uit mijn job als leraar, ik heb een fantastische zoon én ik mag elke dag muziek spelen. Meer kan ik me toch niet wensen?

De muziek van Klaas Tomme kan je op de volgende websites ontdekken:
Ides Moon: www.idesmoon.com
St. Grandson: www.stgrandson.com

Tekst: Mats Van Herreweghe

Video

Lees hier het interview met streekgenoten en medewinnaars van De Nieuwe Lichting:

Pieter Deknudt van Zinger en Fien Deman van I will, I swear

Meer UiTgelicht

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid