Cultuurprogramma CC De Schakel

September. Twijfelen tussen nazomeren en vallende bladeren. Terugblikken op het bombardement aan festivals of mijmeren over de ruisende stranden van het voorbije verlof. De regen kletst tegen de ruiten, ook de wind noopt niet onmiddellijk tot een doordeweekse stadswandeling. Perfect! Tijd om cultuurprogramma’s uit te pluizen. September … het cultuurseizoen is dus van start gegaan, en dat is niet anders in CC De Schakel. UiT in zuidwest sprak met Guy Opsomer, programmator voor muziek en humor binnen dit Waregemse cultuurcentrum, en helpt je met je keuze!

Guy Opsomer en CC De Schakel

Guy Opsomer is reeds sinds 1973 verbonden aan CC De Schakel en zag het cultuurhuis uitgroeien tot wat het nu is. In de beginjaren was er van programmatie nog geen sprake en ging alle aandacht naar het verenigingsleven. Pas later werd de werking geleidelijk uitgebreid, kwam de erkenning als cultureel centrum en werd gestart met een abonnementswerking. Een periode van bloei en ontwikkeling was ingezet. Guy, die tegenwoordig programmator is voor CC De Schakel, is één van de pioniers van dit huis. Niet alleen kijkt hij met tevreden blik terug hoe het centrum meegroeide met de culturele ‘flow’ in Waregem, hij kijkt ook met vertrouwen naar de projecten die in de toekomst op til staan. Eén van deze projecten – het ombouwen van de vroegere bibliotheek tot een theater- en muziekzaal – draagt zijn bijzondere aandacht weg.

Guy Opsomer - Foto Anckaert

UiT in Zuidwest licht 5 performances uit het programma van CC De Schakel. Guy Opsomer maakt duidelijk waarom dit net zo’n goede keuze is.

Laura Tèm: Yo no canto por cantar - 24 sepember

Onze clubconcerten - in de oranje zaal - zijn steeds apart en sfeervol. Direct contact met het publiek, clubsfeer… tafeltjes met een drankje. Het is ‘de’ plaats om nieuw talent of minder toegankelijke genres te ontdekken. Je zit er als het ware op de schoot bij de artiest, er is direct contact met het publiek. Het eerste clubconcert van dit seizoen is Laura Tèm met begeleidend gitarist Inti de Maet. Ze brengt een muzikaal verslag over haar reis naar Buenos Aires en haar liefde voor de muziek van de Argentijnse Mercedes Sosa.

Tornar XL: workshop - 30 september

Tornar is een echte familie-dansvoorstelling.  Een XL workshop heeft tot doel het publiek intenser te betrekken bij een avondvoorstelling door er een workshop aan te koppelen. Door het contact met de artiesten van het gezelschap zelf is dit steeds een aparte ervaring, zeker als de bezoekers aansluitend de ‘echte’ voorstelling kunnen gaan bekijken.

Zelf plan ik in het seizoen meestal ook één of meerdere voorstellingen die familievriendelijk zijn. De Schakel heeft naast de avondvoorstellingen ook steeds ingezet op familievoorstellingen, kinderen worden er als volwaardig toeschouwer aanzien. De keuze van de familievoorstellingen is zo gemaakt dat ook een volwassen publiek, zelfs zonder kinderen, verrast wordt en zijn gading vindt.

Isolde et les Bens - 10 december

In overleg met OC Wielsbeke werd dit jaar gekozen voor de groep rond Isolde Lasoen. De Schakel gaat naar de buurgemeente en maakt met zijn inbreng dat daar deze avond voldoende publiek is om te programmeren. Isolde et les Bens zag ik reeds aan het werk op de Parkiesconcerten te Waregem. Het belooft een sfeervolle avond te worden met charmante Franse sixtiespop.

I Will, I swear - 04 februari

Een zeker chauvinisme is ons niet vreemd. In de mate van het mogelijke trachten we in de programmatie ook artiesten met Waregemse of regionale roots te betrekken. Denk maar aan Walter Baele, Han Coucke, Berlaen en andere West-Vlaamse artiesten zoals Hannelore Bedert, Wannes Cappelle, noem maar op …

I will, I swear, de groep rond de Waregemse zangeres Fien Deman moest dus zeker een plaats krijgen, zeker nadat ze het schopten tot winnaar van De Nieuwe Lichting op Studio Brussel. Aanvankelijk was dit concert gepland als clubconcert maar door de grote belangstelling is dit concert intussen verhuisd naar onze schouwburg. Allen daarheen dus!

Kamagurka - 11 maart

Humor en cabaret zijn één van de pijlers voor een breeds publieksbereik. Naast de vele gekende namen als De Nieuwe Snaar, Kommil Foo en Wouter Deprez krijgen jaarlijks meerdere Vlaamse en ook buitenlandse artiesten een kans. Onder andere Nele Bauwens is dit jaar een nieuwe naam uit Vlaanderen.

Kamagurka stond jaren geleden reeds geprogrammeerd in De Schakel en was de laatste jaren vooral actief als beeldend kunstenaar. Hij blijft, samen met zijn tegenspeler Herr Seele (nu niet van de partij), één van de meesters van het absurde cabaret. Lang vóór de stand-uppers hip werden waren zij er al. We kijken uit naar een hilarische, bizarre voorstelling.

Tekst: Wolfram Carlier

Info

Het volledige programma en alle informatie over tickets vind je op: www.ccdeschakel.be

Benieuwd naar het nieuwe cultuurseizoen in andere cultuurhuizen van de regio?

CC Wevelgem CC De Steiger Schouwburg Kortrijk Spikkerelle

Meer UiTgelicht

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid