NEXT festival

Laat ons de verbeelding van onze euregio nieuw leven inblazen!

Elf edities lang al stelt NEXT de vraag waar het ooit mee begon: wat leeft er hier en nu eigenlijk? En wat staat ons morgen te wachten? Nogal wat festivals kampen tegenwoordig met een identiteitscrisis: place branding of identiteitsbaken? NEXT festival antwoordt met grensoverschrijdende en collegiale artistieke leiding, territoriale samenwerking en horizontale participatie van lokale medespelers, kunstenaars en partners.

De wereld roept om verandering, want het huidige model maakt zich volledig van ons meester. Onze westerse traditie speelde jarenlang ‘natuur’ en ‘cultuur’ tegen elkaar uit. Vandaag zetten jongeren zich met klem af tegen dit denkbeeld. Laat ons de wake-up call van een aanstormende generatie én van kunstenaars niet langer in de wind slaan. Laat dit het moment zijn om een globale, politieke, sociale en esthetische ecologie uit te tekenen die opnieuw aanknoopt met het hier en nu.

Tijdens NEXT 2019 zijn de jongeren aan zet om de verbeeldingskracht van onze euregio nieuw leven in te blazen. NEXT ondersteunt en begeleidt hen in hun creatieve proces, zorgt voor betrokkenheid van het grote publiek en werkt aan een bruisende, multidisciplinaire dynamiek als rode draad doorheen het hele festival, van debatten over pendelbussen via workshops tot de eigenlijke voorstellingen... Als proeftuin van de toekomst richt NEXT 2019 de schijnwerpers op jong creatief talent uit Spanje, organiseert het een ‘Atelier for Young Festival Managers’ voor aanstormende professionals uit de hele wereld en presenteert het binnen het project ‘teeNEXTers’ voorstellingen voor tieners uit diverse landen.

Waar wachten we nog op om onze gemeenschappelijke toekomst, in hartje Europa, uitbundig in te kleuren? De herfstkaravaan van NEXT strijkt neer op een denkbeeldige grens - in een omgeving die met veel plezier natuur en cultuur met elkaar verbindt.

Jaarlijks artistiek feest met internationale uitstraling voor een breed en avontuurlijk publiek

NEXT is een jaarlijks internationaal kunstenfestival in de Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai en in Valenciennes. Zes Vlaamse, Waalse en Franse kunst- en cultuurhuizen bundelen over de landsgrenzen heen hun expertise, middelen en know how in één straf, hedendaags programma van internationale podiumkunsten (theater, dans, performance). Als productie- en presentatiefestival brengt NEXT zowel premières van nieuwe creaties als presentaties van internationale producties. NEXT vestigt permanente aandacht op nieuwe, artistieke (meng)vormen en biedt, naast het tonen van voorstellingen, ondersteuning aan artiesten in hun creatieproces. 

NEXT zet in op ontmoeting en kennismaking tussen verschillende culturen en nationaliteiten, ondermeer door publieken en artiesten door de Eurometropool te laten reizen. Als interregionaal samenwerkingsproject wil NEXT bijdragen aan het nieuwe elan waarmee actoren, steden en regio’s zich steeds sterker op internationaal niveau positioneren. Op deze schaal en vanuit de nieuwe Europese metropool fungeren als gangmaker van artistieke creatie en presentatie is dé ambitie van het festival. En feest natuurlijk, jaarlijks en voor een breed en avontuurlijk publiek!

Praktisch

Wanneer: 14 november tot 7 december

Tickets en info: www.nextfestival.eu

Created at: 21/10/2019

Reactie toevoegen

Reacties

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid