Tentoonstelling Marcel van Maele

God zij drank

gebottelde gedichten - boekuitgaven - boekobjecten - prenten en multipels

Marcel van Maele (1931-2009) was een markant en rebels figuur. Hij schreef experimentele poëzie, maar ook toneelwerk en een viertal romans. In de jaren 1970 maakt hij objecten waarin het woord onbereikbaar is: zijn ‘Gebottelde gedichten’ zitten opgerold in een goed afgesloten fles en bij het werk ‘Vakkundig hermetisch‘ zit de dichtbundel in een blok polyester gegoten.

Het is het beginpunt voor zijn plastisch werk, waarin hij vaak experimenteert met teksten en woorden die worden verknipt, overschilderd of ontoegankelijk gemaakt. Hij maakt o.a. objecten met witgeschilderde en onleesbaar gemaakte boeken.Hij publiceerde dichtbundels, romans, scenario’s, bibliofiele uitgaven enz. Hij realiseerde diverse boekobjecten en creëerde talrijke literaire installaties. In al die acties blijft hij zijn thematiek trouw: het conflict tussen de absolute individuele vrijheid en de druk van maatschappij en realiteit, die de vrijheid beperken.

Het plastische werk van Marcel van Maele kan gelezen worden als een komma, als een leesteken of als een rustpunt in deze gemediatiseerde wereld. Het is een beeldend parcours dat stof genoeg biedt voor ongerijmde bespiegelingen, kunsthistorische bedenkingen en talloze projecties op het ‘wit’. (Luk Lambrecht, De Morgen, 24.06.1994)

Hij geeft bekende objecten een ander gezicht of een nieuwe symboliek door ze in een vreemde combinatie en context te plaatsen. Als we na meer dan tachtig tentoonstellingen toch tegen onze zin een etiket op zijn werk moeten plakken zal het dat van de concept-art zijn, niet toevallig een kunstvorm die weinig last heeft van beperkende regels. Van Maele gebruikt die vrijheid om met dadaïstische en surrealistische ingrediënten een ideeënkunst te creëren in de traditie van Marcel Duchamp, Marcel Broodthaers en Marcel Mariën. In zijn dichtbundel ‘Nu het geduld zijn hoge hoed verliest’ (1988) gebruikt hij trouwens een zin van Broodthaers als motto: “Ne dit pas que je ne l’ai pas dit”. Bij Broodthaers stond deze zin onder een opgevulde papegaai, voor van Maele kan hij mooi de essentie van zijn werk illustreren: de waakzame kunstenaar orakelt en waarschuwt en de bewoners van de kromme wereld doen of hun neus bloedt. (Roel Richelieu van Londerzele, “Diepzeezucht en wolkenkrans”, uitgave HAM, 1998)

Bibliotheek Harelbeke is trots dat ze naast de reguliere uitgaven van romans, gedichten, toneelstukken… ook bibliofiele uitgaven, zeefdrukken, boekobjecten… kan tonen ter illustratie van de veelzijdigheid van Marcel van Maele!

Praktisch

Wanneer: 5 juli - 24 augustus

Waar: Bibliotheek Harelbeke - Eilandstraat 2, Harelbeke

Info & tickets: https://harelbeke.bibliotheek.be/

 

Created at: 08/07/2019

Reactie toevoegen

Reacties

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid