Bewoners palmen ‘hun’ Leie in met meer dan zeventig projecten

Met De Grote Verleieding geeft de stad de rivier terug aan haar bewoners. Eind vorig jaar lanceerde Kortrijk een oproep. Meer dan zeventig creatieve projecten – op en rond de Leie – werden ingediend. Deze zomer is de Leie het decor van een drijf-in filmavond, een bikini-bootcamp, een yogadag, een festival, een pop-up kapsalon en zo veel meer… Wij zetten enkele projecten in de kijker.

Bikini bootcamp

De zomer komt eraan, tijd dus om aan onze bikini body te werken. Dat dachten ook de vele dames die op zondag 14 juni samen met hun vriendinnen, moeder, zussen of collega’s kwamen sporten onder een stralende zon, met de prachtige Leieboorden op de achtergrond. “Sporten kan voor sommigen een hele opgave zijn. Samen met je vriendinnen trainen in het zonnetje maakt het een pak leuker”, vertellen vriendinnen Marie en Sophie. “Een personal trainer maakt je fit voor de zomer met een stevige workout op muziek. Je leert een hoop oefeningen die je ook thuis nog kan doen als je de conditie wil opbouwen. Nadien word je beloond met een gezond hapje fruit en een glaasje bubbels.” De vele wandelaars en fietsers langs de Leie en op de fietsbrug keken alvast hun ogen uit.

Hou de facebookpagina in de gaten voor eventuele nieuwe edities.
Info: Marie Carpentier - mariecarpentier@hotmail.com

Haartiest en de Baardmannen

Altijd al eens willen langsgaan bij een authentieke barbier? Bij Haartiest en de baardmannen krijg je op 20 juni een scheerbeurt of klassieke snit in een gezellig en ongedwongen kader. “Met onze pop-up willen we verschillende mensen bij elkaar brengen”, vertelt Thomas die met zijn barbierstoel op verschillende evenementen opduikt. “We mikken natuurlijk op mannen. Het herenkappen en -scheren stond vroeger wat in de marge, maar is nu weer helemaal in.” Rozenwater, warme handdoeken, natuurlijke oliën, oude jazzdeuntjes of oude blues: de retro pop-up kapperszaak katapulteert je terug in de tijd. Huisgemaakte Baardmanpaté en een blond Baardmanbier maken je bezoek helemaal af. Voor de aankleding van zijn pop-up werkt Thomas samen met Pieter-Jan van BOLD. “Wij werken met industrieel design en antiek. Oude vergeten meubeltjes geven we een tweede leven. We restaureren ze minimaal, zonder aan hun ziel te raken. Van 18 tot 27 september kan je overigens terecht in onze pop-up shop in het oude politiecommissariaat op het Sint-Amandsplein.” 

Zaterdag 20 juni → 17u00 - 20u00 → voetbalplein Guldensporencollege - Diksmuidekaai Kortrijk
Vrijdag 18 september - zondag 27 september → Oude politiecommissariaat - Sint-Amandsplein Kortrijk
Info: Beatrice Wietendaele – beatrice.annamaria@gmail.com - 0484 38 51 41

So you think you can quiche/cake?

Een ludieke wedstrijd én een pop-up food bar of coffee bar op een geheime plek in de natuur met een streepje muziek. Dat is het recept van So you think you can quiche/cake? “Ik was al een tijdje op het idee aan het broeden”, vertelt styliste Lisa. “Met mijn artistieke achtergrond organiseer ik vaker evenementen voor anderen, maar nu wilde ik zelf iets in elkaar boksen.” Lisa ging voor een outdoor pop-up restaurant. ”De locatie blijft geheim tot je je hebt ingeschreven. Ik kan wel al verklappen dat het een idyllische plek is, in de natuur, langs de Leie uiteraard. Helemaal aangekleed met tapijten en tafeltjes.” Er zijn twee soorten publiek: het publiek dat deelneemt aan de wedstrijd door zelf een quiche te bakken en er een leuke naam voor te verzinnen – elke deelnemer krijgt een Lisa Gold goodie – en het publiek dat komt tafelen. “De eters zijn meteen ook de jury voor de ludieke quichebattle”, knipoogt Lisa. So you think you can quiche vindt plaats op zaterdagavond. Bij de cakeversie – met animatie voor kinderen – op zondagnamiddag in augustus ligt de nadruk op koffie en gebak. Reserveer je plekje of haal je beste bakkunsten boven, er vallen spannende prijzen uit de lucht!

Zaterdag 20 juni → 18u00 (quiche) Zondag 30 augustus → 14u00 (cake) Info: Lisa Goddeeris – hello@lisagold.be - 0475 41 39 09 – reservatie: www.lisagold.be

Internationale Yoga-dag

Samen yoga beoefenen tot zonsondergang?
Dat kan op de internationale yoga-dag op zondag 21 juni! In de namiddag kunnen ouders en kinderen kennismaken met yoga in het begijnhofpark. ’s Avonds is er een start 2 yoga-sessie met Evy Gruyaert op Buda Beach.

Zondag 21 juni → 17u00 - Begijnhofpark Kortrijk Zondag 21 juni → 20u00 - Buda Beach Kortrijk

Skeeleren

Het jaagpad langs de Leie vormt het ideale parcours voor skeelerfans. Rust, natuur, een goeie ondergrond en geen hinder van autoverkeer. Haal je inline skates van onder het stof en herbeleef je jeugd! Op vrijdagavond 26 juni trekt een enthousiaste groep skaters er samen op uit. Onderweg geniet je van een hapje en een drankje langs de Leieboorden. Partners, ouders of vrienden op de fiets kunnen achteraan aansluiten.

Vrijdag 26 juni → 19u30 → Conservatoriumplein Kortrijk Info: www.kangarooz.be - 0486 33 50 09

Rosas Revisited

Liefhebbers van dans en cultuur halen hun hart op tijdens Rosas Revisited @ De Leie. Toevallige passanten worden verrast door 45 dansers die het bekende stuk ‘Rosas danst Rosas’ uitvoeren. “Gedurende een workshop van drie dagen komt een professionele danseres uit het gezelschap van Rosas ons de dans aanleren”, legt Eva van dansschool Polydans uit. “Tijdens de zomer zullen we het stuk vier keer opvoeren, met een eigen, nieuwe twist. We dansen op verschillende plekken, die allemaal een link hebben met de Leie. Schrik dus niet als de dansers plots opduiken aan de skatebowl of op de Collegebrug of de terrasjes van Kortrijkse cafés veroveren.” De dansoptredens worden vooraf aangekondigd op de site, maar de organisatoren mikken vooral op de toevallige passant. Een heerlijke surprise voor fietsers en wandelaars langs de Leie. 

Zaterdag 11 juli – zondag 20 september (4 data) → Leieboorden tussen Kuurne en Kortrijk Info: info@polydans.be - 056 25 50 76 – www.polydans.be

Veggiepicknick

Veggie is in! Dat bewijst ook de grote veggiepicknick in het Albertpark. “Iedereen wordt uitgenodigd om zelfgemaakte vegetarische gerechten mee te brengen, te delen en samen te genieten”, vertelt Pieter van EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief). EVA is een vzw die uitleg geeft over plantaardige voeding. “Veel mensen zijn op zoek naar vegetarische recepten, maar weten niet altijd waar ze die kunnen vinden”, aldus Pieter. Op de veggiepicknick in het Albertpark staat EVA West in voor animatie, drankjes en catering, zodat ook mensen die niets hebben meegebracht ter plaatse iets kunnen kopen. “Bij mooi weer wordt het zeker een gezellige picknick. EVA zal je ook plantaardige recepten voorstellen en tips om lekker vegetarisch te koken.” 

Zondag 16 augustus → 11u00 → Albertpark Kortrijk Info: Pieter Van de Velde – pietervandevelde19@hotmail.com - 0472 66 55 02 – www.facebook.com/EVAWest

Drijf-in

Een drive-in cinema, maar dan op het water. DRIJF-IN, dus. Een primeur in Kortrijk! Zes jaar geleden groeide het idee bij initiatiefnemer Jolle Desloover. “Oorspronkelijk wilden we de drijf-in op het openluchtzwembad organiseren, maar in het kader van de Grote Verleieding leek het ons toffer om het op de Leie te doen.” “Ik heb nog geen voorbeelden gezien, dit is echt een origineel idee”, voegt Jolle toe. Belangstellenden komen zelf met een bootje aanmeren. Zeilboot, roeiboot, kano, pedalo of vlot… vrijwel alles kan. De zeilclub van Harelbeke leidt alles in goeie banen en zorgt dat alle 80 bootjes naast elkaar aanmeren. Geen plaatsje op een boot? Kijk gewoon aan wal. De film wordt geprojecteerd op een groot scherm dat tussen de iconen van Kortrijk – de Broeltorens – hangt. De film wordt gekozen in samenwerking met Kunstencentrum Buda dat toevallig 40 jaar cinema op het Eiland viert. “Het wordt in elk geval iets met water en boten”, verklapt Jolle al. 

Vrijdag 25 september → 21u00 → Oude Leie - ter hoogte van de Broeltorens Kortrijk Info: Jolle_desloover@hotmail.com - 0473 86 28 78 – drijfincinema@gmail.com

Lieve Zusjes, Stoere Broers

Spontane bijeenkomsten op minder spontane plaatsen. Dat is de tagline van Lieve Zusjes, Stoere Broers.
Met de cargofiets trekken ze erop uit en strijken ze neer op ongekende en verrassende plekjes langs de Leie en haar beken. Ze zetten er een pop-up speeldomein op en organiseren concertjes, films en picknicks voor happy kids, laidback moms en drunken dads.

Via de website en hun Facebookpagina volg je wat er waar en wanneer te gebeuren staat. Info: www.lzsb.be - www.facebook.com/lievezusjesstoerebroers

Tekst: Marie Carpentier

Voor meer informatie over De Grote Verleieding kan je terecht op degroteverleieding.be

Meer UiTgelicht

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid