ArtyKid

Kunstendag waarop Kuurnse kinderen hun creativiteit de vrije loop kunnen laten 

Op zondag 15 november vindt in Vlaanderen en Brussel de Kunstendag voor Kinderen plaats. De Kuurnse Cultuurraad vond dit een schitterend initiatief en besloot ook op de kar te springen. Ze richtte speciaal daarvoor een projectgroep op zodat ook Kuurnse kinderen, maar ook kinderen uit andere gemeenten, aan deze Kunstendag zouden kunnen deelnemen. Zo ontstond de eerste editie van Artykid, die op zondag 15 november op verschillende plaatsen in Kuurne plaatsvindt.

Kunst hoeft niet saai te zijn

Kunstendag wordt een dag waarop kinderen kunst en cultuur door een andere bril zullen kunnen bekijken dan het clichébeeld dat de meesten onder hen hebben. Kinderen denken bij het woord “kunst” al te vaak aan stillevens, kunststromingen…die ze moeten vanbuiten leren of bekijken in musea zonder dat ze daar plezier aan beleven. Op deze dag wil de Kuurnse Cultuurraad dit cliché doorbreken en kinderen van 4 tot 12 jaar de kans geven hun artistieke talenten te ontdekken en verder te ontplooien.

Kinderen komen in contact met kunstenaars en verschillende culturele instellingen (zoals het jeugd- en muziekatelier) door zelf te DOEN. Ze kunnen hun creatieve ei kwijt tijdens workshops graffiti, dans, theater, muziek, fotografie… In deze workshops staat niet alleen kunst centraal, ook cultuur wordt doorheen de workshops beleefd. Kinderen uit verschillende culturen, zowel autochtoon als allochtoon, en uit verschillende onderwijsnetten komen in contact met elkaar en werken samen aan éénzelfde project. Op die manier ontstaat ook een multiculturele samenwerking.

Maar ook ouders en grootouders worden niet vergeten. Zij spelen immers een belangrijke rol in de ontwikkeling van kinderen en kunnen ze extra stimuleren om aan deze kunstendag deel te nemen. Daarom besloot de Cultuurraad ook hen bij de Kunstendag te betrekken en een gratis muzikale en beeldende wandeling voor de hele familie te organiseren. De wandeling start om 14u00 in het Oud Gemeentehuis in Kuurne. 

Geen eenmalig project

De Kuurnse Cultuurraad wil niet dat het bij deze editie blijft. Gedurende de legislatuur van drie jaar wil de Cultuurraad dit project uitbouwen tot een Kunstendag waarop de kinderen zelf bepalen welke kunstdisciplines er aan bod zullen komen. Na deze drie jaar kan de huidige Cultuurraad enkel hopen dat het project verdergezet wordt en een jaarlijkse traditie wordt.

Wat valt er te beleven op zondag 15 november?

MUZIEK

Een huis vol muziek. Kleuters van 4 tot 6 jaar leren muziekinstrumenten kennen doorheen een leuk verhaal. Er zijn twee sessies van 14u00 tot 15u00 en van 15u15 tot 16u15 in Ubuntu in de Beukenlaan.

Ik hoorde het van een Turkse tulp. Kinderen van 9 tot 12 jaar maken kennis met de Turkse cultuur doorheen mooie melodieën en ritmes. Er vinden twee sessies plaats van 14u00 tot 15u00 en van 15u15 tot 16u15 in De Drie Wijzen in de Kerkstraat.

SCHILDERKUNST 

Workshop Graffiti. Kinderen van 10 tot 12 jaar leren de basics van graffitikunst en bouwen samen aan een graffitimuur. Er zijn drie workshops van 14u00 tot 14u50, van 15u00 tot 15u50 en van 16u00 tot 16u50. Ze gaan door in Stroomop in de Harelbeeksestraat. 

Paul Lepez. Kleuters van 4 tot 6 jaar werken samen aan één groot kunstwerk. Dit vindt plaats van 14u00 tot 16u00 in de Centrumschool, afdeling jeugdatelier in de Gasthuisstraat.

Experimenteel schilderen. 6 tot 12-jarigen schilderen onder begeleiding van Paul Vanhee op een wit doek om zo tot een heus kunstwerk te komen. Ook dit vindt plaats van 14u00 tot 16u00 in het jeugdatelier.

Kunsthoekje. 6 tot 12-jarigen leren de basis van de schildertechniek van Keith Haring en maken hun eigen tekenmap. Dit gaat door in het jeugdatelier van 14u00 tot 16u00.

FOTOGRAFIE

Kinderen van 10 tot 12 jaar krijgen van 14u00 tot 16u00 tips hoe ze met hun eigen camera de perfecte foto’s kunnen maken. Dit gaat door in de VBS St.-Michiel in de Kortrijksestraat. Vergeet je camera niet!

THEATER

Theater Antigone. In de bib in de Boomgaardstraat kunnen kinderen van 9 tot 12 jaar proeven van wat acteren is. Een professionele acteur/regisseur leert kinderen de kneepjes van het vak van 14u00 tot 16u30.

DANS

Workshop klassiek ballet. Passerelle laat kinderen van 8 tot 12 op een speelse manier kennis maken met klassiek ballet. De eerste sessie gaat door in Fit Control van 14u00 tot 15u00 voor kinderen van 8 tot 10. In de tweede sessie van 15u15 tot 16u15 kunnen kinderen van 10 tot 12 zich uitleven.

Gekkenbekkendans. Kleuters van 5 tot 6 jaar leren de wereld van dans op een speelse manier kennen. De workshop gaat door van 14u00 tot 15u00 in Dance Control in de Harelbeeksestraat en focust vooral op ritme, expressie, creativiteit en fantasie.

Everybody can dance. Van 15u15 tot 16u15 kunnen 10 tot 12-jarigen terecht in Dance Control om hun improvisatietechniek te verbeteren en zo de eerste stappen te zetten naar een danscombinatie op hedendaagse muziek.

Hoe inschrijven?

Inschrijven kan ten laatste tegen zondag 8 november. Stuur een mailtje naar artykidkuurne@gmail.com en vermeld je naam, leeftijd, adres, e-mailadres en de naam van de workshops waaraan je wil deelnemen. Voor een hele namiddag betaal je slechts 5 euro. Ook UiTPAS zuidwest kan voor deze activiteit gebruikt worden! Vermeld dan in je e-mail het nummer van je pas en je spaart een punt! Ook voor de wandeling moet je inschrijven, maar deze is gratis. Snel zijn is de boodschap, want de plaatsen zijn beperkt.

Meer info vind je op de facebookpagina van Artykid

Tekst: Eva Dekeyser

Artykid programma

 

Ook in Waregem worden op de Kunstendag voor kinderen allerlei activiteiten georganiseerd. Tijdens de wervelende Expeditie kunnen jong en oud op ontdekking door de kunsten. Klik hier voor meer informatie over Vlieg Expeditie in Waregem. 

Meer UiTgelicht

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid