Theater Sellewie stelt voor: "Pand de gouden hand".

In 1673 stierf in dit pand ene Michiel Jacobsen, een man met een duister verleden. Hij was vrijgezel, schatrijk en hij miste zijn linkerhand. In de plaats daarvan had hij de bekende zeerovershaak. Hoewel hij eerder zwijgzaam was, en aan niemand vertelde hoe hij zijn hand kwijtraakte, wist iedereen dat hij een verleden had als Duinkerkse kaper. Hij verdiende een fortuin met het overvallen van ...


Waar
Ontmoetingscentrum d'Iefte
Hoogstraat 122, 8540 Deerlijk
Wanneer
This event is finished.
Organisatie
Theater Sellewie
Prijs
€ 8.0
Kansentarief voor UiTPAS Zuidwest: 1.6 Basistarief: 8,00 €; ADD: 9,00 €; kinderen - 12 jaar: 4,00 €
Reservatie
reservaties@theatersellewie.be
www.theatersellewie.be
Telefoon: 0468 314252 (van 18 tot 21 uur)
Contact
reservaties@theatersellewie.be
Fax: 0468 314252 (van 18 tot 21 uur)
Links

In 1673 stierf in dit pand ene Michiel Jacobsen, een man met een duister verleden. Hij was vrijgezel, schatrijk en hij miste zijn linkerhand. In de plaats daarvan had hij de bekende zeerovershaak. Hoewel hij eerder zwijgzaam was, en aan niemand vertelde hoe hij zijn hand kwijtraakte, wist iedereen dat hij een verleden had als Duinkerkse kaper. Hij verdiende een fortuin met het overvallen van Engelse en Nederlandse schepen in dienst van de Franse koning. Op het einde van zijn leven wilde hij een rustig bestaan leiden en trok hij zich terug op het platteland, hier in Sellewie.

Hij bouwde dit statige pand, hielp de armen van het dorp maar hield voldoende geld over voor een luxueus leventje. Hij liet zich een kunsthand aanmeten en met bladgoud overtrekkken. Niet om te pronken, zo was Michiel niet. Maar ook toen wist men al dat edele metalen roestvrij zijn en dus zeer hygiënisch.

Zijn huis had geen naam, maar U begrijpt wel dat dit pand al gauw bekend stond als Pand De Gouden hand. Toen Michiel stierf, was er geen testament, Niemand erfde goud of geld en er werd ook niets gevonden. Dat gaf stof tot allerlei speculaties en al gauw deden de wildste verhalen de ronde over een verborgen schat in Pand de Gouden Hand.

Bron: UiTinVlaanderen.be

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid