Molen- en Bakkerijmuseum - tijdelijk gesloten

Vannestes Molen is een stenen molen uit 1841. Er werd niet enkel graan gemalen, men perste er ook olie uit lijnzaad. Het molen- en bakkerijmuseum 'Van graan tot gebak' toont in 4 fasen de verschillende aspecten van het bakkersvak: de bakkerij, de banketbakkerij, de afdeling biscuit en chocolaterie en de ijsbereiding. Op de eerste verdieping zijn diverse types molens en maalmachines tentoongesteld.


Waar
Vannestes molen
Abdijmolenweg , 8510 Marke
Wanneer
Contact
Telefoon: +32 56223298
Links

HISTORIEK VAN DE MOLEN
De geschiedenis van Vannestes molen, ook wel Rodenburgmolen of Molen van Marke genoemd, is nauw verbonden met de abdij van Rodenburg, later de abdij van Groeninge. De oudste vermelding dateert van 1237. Tussen 1746 en 1771 werd, vermoedelijk op dezelfde plaats, een nieuwe staakmolen voor het malen van koren gebouwd door Frans Vandenhende. In 1839 afgebroken en in 1841 door Vanneste vervangen door een nieuwe stenen molen. In aanpalende hoevegebouwen werd een bakkerij ingericht, die tot W.O I actief bleef. De molen werd in 1889 uitgerust met een ketel en stoomtuig. In 1901 stelde Richard Glorieux er ook een olieslagerij met stoommachine in.
Vóór 1914 kreeg heeft de molen een zogenaamd haspelkruis, zoals nu nog is te zien bij de molen van de Robonsbospolder bij Alkmaar (Noord-Holland, Nederland). Een haspelkruis bestaat uit vier afzonderlijke roeden die met stroppen om de askop worden vastgemaakt. Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog werd de molenromp beschadigd door een bominslag, maar de schade werd al snel hersteld. Wanneer in 1931 een wiek van de molen afkraakte, werd het volledige wiekenwerk verwijderd en werkte de molen enkel nog mechanisch; tot W.O. II op stoom, later op elektriciteit. In 1953 werd de olieslagerij gesloten en enkele jaren later, in 1957, verdween ook de schoorsteen. Het bedrijf schakelde over op veevoeders en vanaf 1968 op pluimvee. Tegen het einde van de jaren 1970 bevond de molen zich in bouwvallige toestand en werd de maalderij definitief gesloten. De bakstenen molenromp is gebouwd op een overwelfde doorgang. In de hoevegebouwen naast de korenmolen werd een bakkerij ingericht die tot aan de Eerste Wereldoorlog actief bleef.

OPENINGSUREN VAN DE MOLEN
De molen zelf is open van de 1ste zondag van april tot de 2de zondag van september van 14 - 17.30 u. Gesloten op vrijdag en zaterdag.
Maaldemonstraties op de eerste zondagen van april, mei, juni, juli en september.

Bron: UiTinVlaanderen.be

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid