Guillaume en Björn bedenken eigen droomplek

Broers uit Menen bedachten eigen droomplek

Guillaume (10) en Björn (12), twee broers uit Menen, namen de voorbije maanden deel aan de wedstrijd ‘Schattenjagers van Vlieg’, een zomeractie voor families, opgezet door CultuurNet Vlaanderen, een organisatie die jongeren stimuleert om cultuur te beleven. De wedstrijd daagde de twee broers uit om een favoriete droomplek te bedenken en ze zelf op papier uit te werken. Uitgerekend hun ontwerp dat ze de naam Chipie-toren gaven, werd door de jury weerhouden als één van vijf meest straffe droomplekken die van uit het hele land waren ingediend. Ze zijn de enige laureaten uit de kustprovincie.

Chipie Toren

Voor UiT in zuidwest was die bekroning een ideale aanleiding om de twee West-Vlaamse broers, als jongste UiTblinker in onze serie uit te roepen. Hun ontwerp wordt nu door architecten op kindermaat nagebouwd en zal volgend jaar op de beurs Batibouw in Brussel te bewonderen zijn.
Vlieg, dat is het Vlaamse icoontje dat kinderen de weg wijst naar toffe cultuuractiviteiten. ‘Schattenjagers van Vlieg’ was de naam van de zomeractie van CultuurNet Vlaanderen, bedoeld voor families. Ze stond dit jaar in het teken van architectuur en beleving. Er namen in totaal veertigduizend kinderen aan de actie deel.

Chipie-toren

Hoe ging die wedstrijd ‘Schattenjagers van Vlieg’, precies in zijn werk?

Björn en Guillaume: “Voor ons startte hij tijdens de zomervakantie in de bibliotheek van Menen waar we op zoek moesten gaan naar een schatkistje. In dat kistje stak een wedstrijdformulier met allerlei tips om zelf een eigen droomhuis te bouwen. Toen we het wedstrijdformulier te pakken kregen, dachten we meteen aan een ecologische toren die vier verdiepingen hoog moest worden. Eén waarin we moet vrienden volop zouden kunnen genieten van de natuur. Naar de naam van het konijn van onze vriendin Gloria, doopten we hem meteen om tot Chipie-toren. In onze verbeelding zagen we het droomhuis met balkon als een uitgelezen plekje waar we vrienden en familie konden ontvangen.

Houten trap

Jullie trokken voluit de kaart van de natuur?

“Zeker en vast! In onze imaginaire droomplek werkt de verlichting op zonne-energie. De plantjes die we er zullen kweken, willen we geen kraantjeswater geven maar regenwater dat we opvangen in tonnen. In onze Chipie-toren willen we onder andere gezelschapsspellen spelen, rustig een boek lezen, van de natuur genieten of een avondje op het balkon zitten te genieten van een glaasje frisdrank en luisteren naar het getjilp van de vogels. We moeten er ook een nachtje kunnen slapen! We voorzien een houten torentrap om naar boven te gaan en willen op elk verdieping kunnen genieten van een mooi uitzicht.”

Tegen wanneer mag de Chipie-toren in Menen worden verwacht?

“Dat zal allicht pas in maart van volgend jaar zijn. In afwachting kunnen we er alleen maar van dromen!”

Tekst: Bernard Vancraeynest

Meer UiTblinkers

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid