Laureaat circuspersoonlijkheid 2014 Rinus Samyn

Rinus Samyn heeft een groot hart voor het circus

“Ik heb een droomjob!”

Mocht het circus nog niet hebben bestaan toen hij op de wereld kwam, dan zou hij het allicht zelf hebben uitgevonden. Weinigen die een groter hart hebben voor het circus dan de naar Knokke-Heist uitgeweken Markenaar Rinus Samyn (27). Van circus maken heeft hij zowaar zijn beroep gemaakt. Zijn engagement voor dat metier is zo groot, dat hij door het Vlaamse circuscentrum werd genomineerd voor de circuspersoonlijkheid van het jaar!

Rinus Samyn

Het gaat om een titel die voor de eerste keer wordt uitgeschreven door het Circuscentrum, een steunpunt dat in Vlaanderen op allerlei manieren circuskunsten promoot. Eén daarvan is het uitgeven van het Vlaamse vaktijdschrift Circusmagazine.

Met dank aan Humorologie

Hoe kwam je in de wereld van het circus terecht?

“Voor mij is alles begonnen op het festival Humorologie, het oudste humor- en cabaretfestival van het land. Het wordt georganiseerd in Marke, de gemeente waarvan ik ook afkomstig ben. Ik was pas een jaar of acht toen mijn moeder me in 1995 al naar dat festival meetroonde. Naast cabaret zat daar toen al veel visuele humor in. Circus was in meerdere voorstellingen aanwezig en voor nieuwkomers was er ook al een heus humorconcours. Het vuur in mij werd meteen aangestoken! Vanaf mijn zestiende begon ik als vrijwilliger te werken op Humorologie. Ik hielp mee bij de hele op- en afbouw van dat circus. Sinds mijn achttiende zit ik in het bestuur van Humorologie. Gezelschappen die ik op dat festival als vrijwilliger aan het werk zag, namen mij later mee op tournee. De trein was vertrokken! Er zijn nu in totaal acht circusgezelschappen – zeven Belgische en een Brits - waarmee ik in binnen- en buitenland optrek.”

Wil je een paar van je werkgevers opsommen?

“Er is Compagnie Ea Eo, met artiesten uit Wevelgem, Brugge, Frankrijk en… Israël. Dat gezelschap gaat voor ons land in première op het komende zomerfestival Humorologie. Daarnaast werk ik voor Alexander Vantournhout, een artiest uit Roeselare die zijn circuscarrière al op zijn twaalfde begon als circusartiest en danser. Ook hij staat dit jaar op de affiche van Humorologie. Met Compagnie Ea Eo toerde ik al door Amerika, Brazilië, Zweden, Denemarken… Die troep, da’s de wereldtop! Omdat circus zo sterk visueel is kun je er over de hele wereld mee op reis en dat doe ik graag.”

Werk jij ook in traditionele circustenten zoals wij die hier kennen?

“De meeste van de voorstellingen die ik doe, spelen zich af in theaters en leunen aan bij het… moderne circus. We zijn een beetje aan het weggaan van het nomadische tentcircus met zijn pistes vol zaagsel! Ik hoor thuis in de moderne, hedendaagse gezelschappen die op alle locaties aan de slag kunnen gaan. De voorstellingen die ik met hen maak zijn avondvullend en geknipt om in theaters te spelen.”

Betekent dit dat je het traditionele circus de rug toekeert?

“Verre van. Het ene sluit het andere niet uit. Ze kunnen perfect naast elkaar bestaan.”

Wat is jouw specifieke rol in dit moderne circus?

“Bij de meeste gezelschappen fungeer ik als technicus achter de schermen. Ik sta in voor licht, geluid, video, trapezebeveiliging en stagemanagement…. Enkel bij CirQ Batavaria, een Gents collectief, sta ik zelf in de piste. Daar werken we als theatercollectief samen met een traditioneel circus.”

Veelzijdig

Hoe ziet zo’n voorstelling bij CirQ Batavaria er uit?

“Het publiek zit op een tribune en kijkt naar een leeg veld. Dan komt de circusdirecteur met een wagen het terrein opgereden en terwijl de artiesten zich aan het opwarmen zijn, voltrekt zich systematisch de hele opbouw van het spektakel. Eenmaal de tent helemaal is opgebouwd weerklinkt: einde voorstelling! In één uur tijd wordt een leeg voetbalveld omgetoverd tot een heus circusdorp! Ikzelf evolueer van stage-manager tot jongleur, een andere van bouwer tot dresseur!”

Is veelzijdigheid niet één van je troeven?

”Ik bezit geen discipline waarin ik boven alles en iedereen uitblink maar heb zowat alle disciplines onder de knie. Ik kan het licht en het geluid bedienen, ik doe ook video en trapezebeveiliging, ik kan ook het publiek toespreken. In alle bescheidenheid mag ik zeggen dat die veelzijdigheid mijn grote troef is!”

Wat deed je voor het circus je hart veroverde?

“Na mijn middelbare studies begon ik aan de Hogeschool VIVES in Kortrijk, afdeling eventmanagement. Ik hield het daar uiteindelijk voor bekeken. Op mijn twintigste ging ik bij mentalist Gili aan de slag. Tijdens zijn theatershow nam hij me mee op tournee. Ik heb uiteindelijk vijf jaar lang voor hem als stagemanager gewerkt. Hij heeft mij veel vertrouwen en kansen gegeven.”

Leverde het circuswereldje je ook op relationeel vlak iets op?

“Zeer zeker en gelukkig maar! Mijn vriendin is dramaturge en werkt met verschillende circusgezelschappen. Ze levert zowel bijdragen voor het Circusmagazine als voor het blad Etcetera.”

Welke voornaamste kwaliteit moet een circusartiest in huis hebben?

“Zoals gezegd helpt het als je van vele markten thuis bent. Maar daarnaast moet je tijdens een voorstelling in alle omstandigheden je kalmte weten te bewaren.”

Blijft circus als genre nog altijd floreren?

“Podiumkunsten gaan altijd blijven bestaan. Elke voorstelling ervaar je als een momentopname. Daardoor beleef je in feite telkens iets unieks! Soms beleef je iets dat, zoals voor mij het geval was, je hele leven kan doen keren!”

 Rinus Samyn

Tekst: Bernard Vancraeynest

Foto's: Pablo Wünsch Blanco - Annelies Vanhove

Meer UiTblinkers

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid