Diversiteit troef in CC Guldenberg

Cultuurcentrum Wevelgem heeft voor het nieuwe cultureel jaar weer een straf programma klaar. Op 12 september wordt het nieuwe cultureel seizoen geopend met het circustheater Typo. Daarna wisselen theater, humor, muziek, dans en film elkaar af met de regelmaat van de klok. Je kan er ook enkele exposities bezoeken en vormingen volgen. Welke voorstellingen mag je zeker niet missen? Wij vroegen het aan programmator David Vandekerckhove.

Nieuw cultuurseizoen in Wevelgem

David werkt ondertussen 15 jaar voor het CC in Wevelgem. Door de jaren heen heeft hij verschillende taken in de programmatieketting voor zijn rekening genomen. Momenteel is hij vooral de man van het theater en de humor. Hij kent de kneepjes van het vak dus door en door. “We zijn een klein cultuurcentrum, dus onze mogelijkheden zijn soms beperkter dan pakweg het CC in Kortrijk. Toch slagen we er elk seizoen opnieuw in om voor elk wat wils te bieden. Van theater, over humor, tot muziek. Maar ook met het oog op huidige evoluties, zoals acrobatie en circus.” 

En dat blijkt al bij de opener van het nieuwe cultuurseizoen in Wevelgem. Circustheatergezelschap Deux Sans Trois brengt de voorstelling Typo op zaterdag 12 september, de eerste aanrader van David. “Deux sans Trois is een jong Belgisch gezelschap. Een aantal kenners hadden mij getipt dat hun voorstellingen echt wel de moeite zijn. Ik heb een aantal fragmenten gezien, waarvan ik danig onder de indruk was. De gehele voorstelling heb ik nog niet kunnen meepikken, maar het wordt zeker en vast de moeite!”

Typo is een voorstelling voor jong en oud. CC Wevelgem probeert elk jaar voor een seizoensopener te zorgen die breed toegankelijk een laagdrempelig is. Vier personages tuimelen van het ene circusonderdeel in het andere. Een familievoorstelling, voor kinderen vanaf acht jaar.

Waar David vooral de man van de comedy en het theater is, zorgt Servaas Boucquey vooral voor de muziek. Toch zijn de scheidingslijnen flou, want de muzikale tip komt van David zelf. “Ik ben al jarenlang een vaste klant in café De Trukendoos in Stasegem, vooral bekend als het café van Gili. Daar zijn geregeld nog comedy-optredens, maar het is ook de plek waar STAP! georganiseerd wordt: Stasegem Podium. Daar worden volgens traditie een aantal “moeilijkere” genres geprogrammeerd. Ik zag er Eriksson Delcroix aan het werk. Meteen wist ik dat we hen een plek op ons podium moesten geven.”

Bjorn Ericksson en Nathalie Delcroix zijn een koppel dat gebeten en bezeten is door countrymuziek. Met banjo’s en ritmische hoogstandjes weten ze een sfeer neer te zetten die niemand onberoerd laat. Het muzikale genre genoot na The Broken Circle Breakdown een stijgende populariteit, maar Eriksson Delcroix doet er zijn eigen ding mee. “Ze zijn muzikaal heel sterk”, zegt David met volle overtuiging. “En dat ze dit als koppel doen, hij met een verleden bij Zita Swoon en zij bij Laïs, maakt het helemaal af. Het plaatje klopt!”. De betere countrymuziek te zien op vrijdag 8 april in CC Guldenberg.

Voor een man van het theater is één voorstelling kiezen een beetje als een ouder laten kiezen welk kind zijn favoriet is. Daarom stelt David liever een drieluik voor, dat hij De trilogie van de liefde noemt, met kleinschalige, minder gekende pareltjes. Op 26 september speelt Theater Fabuleus zijn Liefdesverklaring. “De acteurs verklaren de liefde aan het publiek dat zich openstelt voor theater. Ik heb de voorstelling zelf niet gezien, maar de collega’s die daartoe wel de kans gekregen hebben, zijn unaniem lovend. En het zijn jonge mensen, dus die geven we graag een kans.”

Op 4 december is het de beurt aan Laura Van Dolron, in ontmoetingscentrum De Stekke. Zij speelt er met haar voorstelling Liefhebben. “Laura brengt stand-up filosofy. Haar shows zijn heel vertellend naar het publiek toe, met af en toe grappige momenten, maar vooral ontroerend.  Ze maakt laagdrempelige voorstellingen, die voor het publiek begrijpbaar zijn en je naar de keel grijpen”, licht David toe.

De trilogie kent zijn sluitstuk in You may now kiss the bride, met onder andere Evelien Bosmans, op 22 januari in De Stekke. “We proberen elk seizoen een aantal speciallekes te doen. Deze voorstelling valt zeker onder die categorie. Er kunnen maximaal 150 mensen komen. Er zijn hapjes en drankjes. En de acteurs spelen tussen de tafels.”

Nog een bijzondere voorstelling wordt ongetwijfeld die van Die Verdammte Spielerei, een orkestje met vier saxofoons, een percussionist en een met megafoon voorziene orkestleider met een serieuze hoek af. Ze passeren de revue op veel festivals, maar maakten nu ook voor het eerst een zaalshow: ‘Een dag met Stefaan’. Die brengen ze op 12 maart in OC De Stekke. “De grootste mafkees van de bende neemt het voortouw. Hij vertelt en wordt ondersteund door zijn muzikanten. Het is geen pure stand-up, maar ik vind het belangrijk dat ook andere vormen van humor voldoende aandacht krijgen. Het wordt ongetwijfeld de moeite!”

Een dag met Stefaan - die verdammte spielerei

En tot slot wil David graag de aandacht vestigen op een dansvoorstelling. “We programmeren traditioneel weinig dans, omdat dat technisch moeilijker ligt. Maar dan zorgen we er wel voor dat we voorstellingen van andere centra in ons programma kunnen opnemen. Zo trekken we op 18 februari naar de Kortrijkse Schouwburg voor ‘The dog days are over’ van Jan Martens. De dansers lieten, met die voorstelling, vorig jaar een sterke indruk op mij na tijdens Theater Aan Zee.”

Martens brengt een fysiek heel straffe voorstelling. Acht dansers springen zowat de ganse voorstelling. “Tot de laatste minuut blijft het boeiend dankzij verschillende figuren en patronen. Geïnteresseerden kunnen via ons cultuurcentrum een ticket boeken. Ze gaan op eigen kracht naar daar. Zo kunnen we ons aanbod uitbreiden. Financieel is het een nuloperatie. Het extra werk nemen we er graag bij.”

Het diverse programma van het CC in Wevelgem komt er mede dankzij de uitgebreide prospectie van programmatoren David, Servaas, Sanne en Lennert. “Zelf zie ik een honderdtal voorstellingen per jaar, maar nog altijd met evenveel plezier!” besluit David Vandekerckhove.

Tekst: Stephanie Demasure

Info

Het volledige programma en alle informatie over tickets vind je op: http://www.wevelgem.be/ccwevelgem/

Benieuwd naar het nieuwe cultuurseizoen in andere cultuurhuizen van de regio?

Schouwburg Kortrijk CC De Steiger CC De Schakel Spikkerelle

Meer UiTgelicht

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid