40 jaar Budascoop

Affichebeeld 40 jaar Budascoop

De Budascoop: een plaats waar je terecht kan als je even wilt ontsnappen aan de Amerikaanse blockbustergekte en waar je kunt genieten van een andere kant van de zevende kunst. Hier worden films vertoond die niet geproduceerd worden door grote Amerikaanse filmstudio’s, maar wel zogenaamde indiefilms. Dat was echter niet altijd het geval. Budascoop werd in 1975 opgericht als Pentascoop, waar de ene kaskraker na de andere werd gedraaid. Deze 40ste verjaardag laten Budascoop, JCI Kortrijk en Kinepolis niet onopgemerkt voorbij gaan. Om dit robijnen jubileum te vieren, slaan ze de handen in elkaar en organiseren op zaterdag 3 oktober een huiskamerfestival.

Budascoop

Feestweekend

Een avondje naar de bioscoop is tot op zekere hoogte een sociaal gebeuren. Met onbekende mensen meegezogen worden naar een andere wereld. Samen lachen, samen griezelen of zelfs soms samen huilen, dat is de echte bioscoopbeleving. Om 40 jaar Budascoop te vieren is deze opzet niet anders, al gebeurt het bij 40 gastgezinnen, op 40 locaties tegelijk.

De festiviteiten ter ere van 40 jaar Budascoop beginnen al op vrijdag 25 september. Om 21u00 is er een Drijf-In Cinema langs de Broelkaai, waar je kan meegenieten van een klassieker vanop het water. De plaatsen op het water zijn al uitverkocht, maar de film is net zo goed te volgen vanop de oevers van de Leie.

Zaterdag 3 oktober vindt dan het Grote Huiskamerfestival plaats. Filmliefhebbers in en rond Kortrijk kunnen die dag op 40 verschillende locaties genieten uit een selectie van maar liefst 40 films die gedurende het 40-jarig bestaan het meest werden bekeken. Om 19u30 wordt iedereen verwacht in de Budascoop om daarna de gastheer of –vrouw te vergezellen naar het huis waar de film die je gekozen hebt wordt afgespeeld. Daar kun je met onbekenden meegenieten van films zoals Jaws, Fargo, Chicken Run of The King’s Speech. “Uit elk jaar dat Budascoop bestaat hebben we de film gekozen die dat jaar het meest succes had”, zegt Algemeen Directeur Franky Devos. “Door oudere films te draaien kunnen mensen ook volop herinneringen ophalen. Misschien heeft die ene film uit ons aanbod een emotionele impact op jou gehad, of ben je voor het eerst met je lief naar die film gaan kijken.” Dat je met volslagen onbekenden in een kleine huiskamer naar een film zit te kijken, kan beangstigend klinken, maar Franky Devos heeft voor dit kader een reden. “Cinema is sociaal. We willen via dit evenement mensen aansporen om andere mensen te leren kennen. Vroeger maakten mensen in de bioscoop kennis met nieuwe vrienden, en soms leerden ze er zelfs hun vriendin kennen. We willen dit sociaal gevoel opnieuw creëren”, aldus Devos. Na de film is er in de Budascoop een afterparty, waar CRISS CROSS voor de muziek zal zorgen.

Zondag viert Budascoop gewoon verder. Om 9u00 is er ontbijt, met om 10u00 en 14u00 keuze uit films voor jong en oud. Er zijn overigens de hele avond een hoop films te zien in de bioscoop. 

Van Penta naar Buda

De eerste steen van de Budascoop werd gelegd in april 1974. In maart 1975 werd het complex, dat Pentascoop werd gedoopt, feestelijk geopend door oprichter Albert Bert en zijn vrouw Marie-Jeanne Vereecke. Bert zal voor eeuwig de Belgische geschiedenis ingaan als één van de vernieuwers van cinema en de technologieën die erachter schuilgaan. Vandaag zijn het zijn kinderen Joost en Koen die zijn erfenis, de Kinepolis Group, verderzetten.

De Pentascoop zorgde voor een revolutie in de bioscoopwereld. De focus lag niet langer enkel op film, maar ook op de beleving ervan. Zo waren de vijf filmzalen uitgerust met uitstekende technologie en waren ze comfortabel ingericht. Het publiek kon voor het eerst in gemakkelijke zitjes genieten van de nieuwste films in de beste kwaliteit. De andere stadsbioscopen in Kortrijk misten de boot en moesten al gauw de deuren sluiten. Door het steigend succes van de Pentascoop werd De Kapucijnenstraat al snel omgevormd tot een uitgaansbuurt met cafés en restaurants en kreeg de straat als bijnaam ’t Mirakelstraatje.

Na lange tijd kon de Pentascoop de toenemende drukte niet meer aan en moest de familie Bert noodgedwongen uitbreiden. Daarop opende Kinepolis op Hoog-Kortrijk in 1997 zijn deuren, wat de drukte in de Kapucijnenstraat heel wat deed afnemen. De Pentascoop kreeg een nieuwe functie toen kunstencentrum Limelight er een alternatief filmprogramma opstartte, als aanvulling op wat Kinepolis in de zalen draaide. Later fusioneerde Limelight met Dans in Kortrijk en Beeldenstorm en gingen de drie vzw’s verder onder de naam Kunstencentrum BUDA. In 2006 werd de bioscoop door stad Kortrijk gerenoveerd en werd de naam Pentascoop veranderd naar Budascoop. Vandaag worden in drie van de vijf zalen films vertoont, terwijl de overige twee dienst doen als podiumzaal.

Hoewel de filmselectie anders is dan veertig jaar geleden, kan de Budascoop nog steeds op veel succes rekenen. Niet alleen komen arthousefilms aan bod, maar ook met evenementen als Hollywood Revisited, CineMAATjes en Ontbijtfilm weet Budascoop filmfanaten van allerlei slag aan te spreken.

Tekst: Kasper Debeuf

Alle info over 40 jaar Budascoop vindt u op www.filmfeest.be

Affichebeeld 40 jaar Budascoop

Meer UiTgelicht

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid